Európa újraegyesítésének mérföldköve volt

Emlékszünk, a kommunista elnyomás évtizedeiben az osztrák katolikus egyház milyen jelentős segítséget nyújtott a magyar egyháznak. Ez a segítség a hit és az egyházszervezet megőrzésében felbecsülhetetlen értékű volt. II. János Pál pápa örömmel támogatta Christoph Schönborn bécsi bíboros érsek kezdeményezését, hogy a nyolc közép-európai ország keresztényei az újra elnyert szabadság világában immár mélyebben ismerjék meg és támogassák is egymást, és találkozzanak az imádságban is.
A találkozón Angelo Sodano bíboros államtitkár ismertette a pápa üzenetét: „Veletek együtt és értetek imádkozom olyan áldott időszakért, amelyben minden ember békében és jólétben élhet együtt. Azok az értékek, amelyeket keresztény hitünk nyújt, ennek legkiválóbb alapját képezik. Nem kevesebbről van szó, mint földrészünk jövőjéről!”
Az Európai Unióhoz való csatlakozásunk évében így is kifejezésre jutott, hogy Európa több, mint politikai-jogi egység. Fejlődése – és benne a mi felemelkedésünk – nem képzelhető el a keresztény hagyományokban és lelkiségben való megújulás nélkül.

A részt vevő nyolc ország a nagy zarándoklat éve során egyenként felmutatta értékeit és problémáit, és erőt merített a közös imából. A mariazelli üzenetben pedig – röviddel az Európai Unió kibővítése után – tanúságot tettek szándékukról, hogy keresztényekként együtt építik a közös Európa-házat.
„Nagy döntések korában élünk, még ha ennek nincs is mindenki tudatában. Mi, püspökök ezért kérjük az összes, a mi pásztori szolgálatunkban bízó keresztényt: Ne rejtsétek el hiteteket! Menjetek, és keressétek a szövetséget minden jóakaratú emberrel, gondolkozzatok velük, beszéljetek velük, dolgozzatok velük! Meg vagyunk győződve arról, hogy egy új, jobb Európa nem építhető fel a keresztények és Krisztus nélkül.”

A keresztény közösségeknek az imádság iskoláivá kell válniuk. A keresztényeknek ma jól kell ismerniük a keresztény hit tartalmát. A kereszt jelének és más keresztény jelképeknek egyaránt helyük van a magánéletben és a közélet mindenféle területén is. Legyünk védelmezői az életnek – a fogantatástól a természetes halálig -, szavainkkal és példánkkal is tanúskodjunk a házasság és a család értékeiről.

A püspökök üzenete zárult: „Menjünk tovább a már megkezdett úton, az ökumenikus kereszténység útján, az emberiséggel együtt. Kísérjen minket a mariazelli kegyképre való tiszteletteljes emlékezés!”

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .