„Emlékezés, megőrzés, továbbadás”

„Ha végigtekintünk történelmünk e nagyszerű alakjain, olyan embereket látunk, akiknek minden személyes vitájuknál fontosabb volt a közbizalom, a közmegegyezés, a hűség, a kézfogás” – fogalmazott beszédében a köztársasági elnök, hozzátéve: az első kormány tagjait Magyarország polgárai ezért már a múlt század elején a parlament előtt szerették volna látni.

Az eredeti szobrok készítése idején, sőt most, az avatáson részt vevő nézelődők közül is többen szóvá tették: miért nem Batthyány Lajos, a kivégzett miniszterelnök áll az alkotás középpontjában? A válasz erre a kérdésre ma is az, hogy a szabadságharc vezére mégiscsak Kossuth Lajos volt. A kilenc politikus, Kossuth és a Batthyány-kormány nyolc tagja háta mögött a háttérül szolgáló magas kőfal túloldalán egy szintén méretes szoborcsoport foglal helyet, a hősiesség allegóriája. Egy családjától búcsúzó katonát, egy dobos fiút, egy zászlót hordozó öregembert felnőtt fiával, valamint egy harcra kész és egy sebesült katonát ábrázol.


A márványból faragott eredeti Horvay-művet csak évekkel a pályázat kiírása után, 1927-ben avatták fel a parlament előtt. Ott is állt egészen 1951-ig, amikor az akkori kormányzat úgy döntött, hogy nem eléggé optimista a szemlélete. Ezért eltávolították, és helyette Kisfaludi Stróbl Zsigmond bronzból készült, energikus, harcra hívó Kossuth-szobrát állították fel a körülötte csoportosuló figurákkal együtt. Horvay lebontott szobrait egy ideig a Kerepesi temetőben őrizték, majd 1959-ben a város kérésére Dombóvárra vitték, ahol 1972-ben hét önálló alkotásként állították fel a város Szigeterdei parkjában.

A Horvay-féle eredeti márvány szoborcsoport visszaállítása azért sem volt ajánlatos, mert a kőzet nehezen bírta volna a mai Budapest levegőjét. Másrészt pedig a dombóváriak joggal ragaszkodtak a már hosszú ideje náluk lévő emlékműhöz, hiszen ők akkoriban jelentkeztek érte, amikor az a Rákosi-korban nem volt éppen népszerű. Így aztán 2012 júliusában a dombóvári önkormányzat megállapodott az Országgyűlés Hivatalával arról, hogy a budapesti Kossuth téren a szoborcsoport azonos méretű másolatát állítják fel, az eredeti szobrok pedig Dombóváron maradnak.

A Kossuth tér megújítását célzó Steindl Imre Program keretében újrafaragott alkotást kedden Áder János és Kövér László házelnök leplezte le, majd Berta Tibor, a Katolikus Tábori Püspökség általános helynöke, Jákob János református tábori püspök és Nánai László a Protestáns Tábori Püspökség püspök helyettese áldotta meg.

„…(Istenünk) tedd ezt a helyet a múlt és a jövő kettős feszültségében élő gyermekeid számára az emlékezés, a megőrzés és a továbbadás méltó színterévé” – többek között ezt mondta Nánai László püspök helyettes az átadáson elhangzott rövid beszédében.

Fotó: Mészáros Ákos

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .