Elszigeteltség és közösség

Az autizmus csökkent mértékű társadalmi kapcsolatokban, kommunikációs képességekben, a normálistól eltérő viselkedésben és érdeklődésben nyilvánul meg. Napjainkra világszerte önsegítő közösségeket, érdekvédelmi szervezeteket, pedagógiai és rehabilitációs intézményeket hoztak létre az érintettek számára. Ugyanakkor jól jellemzi a hazai helyzetet, hogy az autizmussal foglalkozó önálló gyógypedagógiai képzésnek még most is csak a terve létezik.

Tavaly óta világnapja is van az autizmusnak, az ENSZ április 2-át jelölte ki e célból. Egy világnap persze senkinek a problémáit nem oldja meg, de jó alkalmat teremt, hogy az érintettek és képviselőik egységesen hívják fel a társadalom figyelmét egy-egy jelentős kérdésre. Magyarországon is vannak példaértékű kezdeményezések e sajátos életállapot terheinek enyhítésére. Ezek közül összetettségével kiemelkedik a gyöngyösi Autistasegítő Központ, amelyet tíz évvel ezelőtt hozott létre a magyarországi ferences rend. Az intézményben általános iskola, kiskorúak részére létesített szociális otthon, valamint felnőtt lakóotthon működik párhuzamosan. Ehhez csatlakozott 2008-ban a Boróka-majorság, amelyet Gyöngyöstől tíz kilométerre, Karácsondon nyitottak meg. Itt tizenkét autista munkavállaló dolgozik a szabadföldi kertészetben, fóliasátrakban, illetve a zöldségfeldolgozó üzemben. Minden érintett a képességeinek megfelelő mértékben vehet részt a munkában. Az általános iskolába negyvenhárman járnak, közülük tizennégyen Gyöngyösről, illetve a kistérségből utaznak be naponta, a többiek a gyermekotthon lakói, akik rendszeresen találkoznak szüleikkel; egy részüket hétvégenként viszik haza. Az átmeneti otthonban négy, az állandó otthonban tíz felnőtt él, közülük többen munkavállalók. Olyan felnőtt korúak is laknak a környéken, akik csak dolgozni járnak be a majorságba.

A gyöngyösi Autistasegítő Központ rendezvénysorozattal készült az idei világnapra: április 2. és 4. között az érdeklődők bepillanthatnak a ferences kolostor falai közt működő otthon életébe.
A második napon az Autisták Országos Szövetsége közreműködésével képzési program lesz Gyöngyösön, főleg olyan szülők számára, akik nemrég szembesültek azzal, hogy gyermekük autista. Ugyanezen a napon vetítik Mátyássy Áron – a Magyar Filmszemlén díjnyertes – Utolsó idők című filmjét, amelynek egyik főszereplője egy autista nő. Az őt alakító Vass Teréz a szerepére készülve járt a ferences fenntartású intézményben is, hogy a segítőközpontban közelről ismerkedhessen meg az autizmussal élő felnőttek világával, viselkedésével.  Április 4-én egy amerikai focicsapat tart bemutatót Gyöngyösön. Ez a program lehetőséget teremt arra, hogy az autizmusban érintett és más családok találkozhassanak, így is bontva a láthatatlan, de annál erősebb falakat a különböző élethelyzetű emberek között.

Az említett számokat nézve – és összehasonlítva például az értelmi fogyatékosokat segítő intézményekkel – kicsinek tűnhet fel a gyöngyösi központ, de az autizmus területét tekintve nagynak számít. Az ellátottak, családjaik és a velük foglalkozó szakemberek köre összesen csaknem hatszáz embert foglal magába, közvetlenül vagy áttételesen ennyi embernek segítik az életét: az autistáknak a megfelelő oktatással és ellátással, a családoknak azzal, hogy gyermeküket napközben itt elhelyezve jobb eséllyel indulnak a munkaerőpiacon, a szakembereknek pedig azzal, hogy munkát és megélhetést adnak számukra.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .