Elsősegély internetfüggőknek

A veszélyesen sokat internetezőknek ajánlatos

– eltávolítani a számítógépüket a közvetlen lakókörnyezetükből;

– heti beosztást készíteni az internet használatáról (és rendszeresen összevetni a netezésre szánt tervezett és tényleges időt);

– valódi találkozásokra törekedni;

– mértéktartó módon korlátozni az internethasználat idejét, teljes lemondás nélkül;

– egy megbízható személlyel bizalmasan megosztani az internethasználat problémáit;

– újabb hobbit találni, vagy felfrissíteni egy régi kedves időtöltést;

– végiggondolni, mit is keres (és mit talál) az interneten, s hogy mindebből mi az, ami nem realizálható a valódi életben (miért nem?).

Tanácsok a hozzátartozók számára:

– Semmi esetre se szolgálja ki gyermekét, partnerét a számítógép mellett! Se ételt, se italt ne vigyen a számítógéphez!

– A blöffölésnek nincs helye! Csak akkor fenyegetőzzön bármivel, ha komolyan is gondolja! Az ismételt és be nem váltott fenyegetéseket senki nem veszi komolyan.

– Lehetőség szerint vegye fel a kapcsolatot hasonló helyzetben lévő hozzátartozókkal! Értékes tapasztalataikkal támogathatják egymást. Megoszthatják egymással sikereiket és kudarcaikat. S még egy: a gyermek helyes fejlődése érdekében az internethasználattal kapcsolatban is elengedhetetlen a szülői példamutatás. Ha a gyermek azt látja, hogy szülei órákig „lógnak a hálón”, és közben teljesen kikapcsolják a külvilágot – jelen esetben a családot –, nehezen várható el tőle másfajta viselkedés. Jó példával elöl járva azonban mederben tartható a bontakozó gyermeki kíváncsiság.

Magyar Máltai Szeretetszolgálat Fogadó Pszichoszociális Szolgálat

www.kimondhato.hu

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .