Róma – Vatikán

XVI. Benedek az olasz püspökökhöz

A Szentatya május 27-én köszöntötte a tavaszi plenáris ülését tartó olasz püspöki konferencia tagjait. Arra buzdította őket, hogy ne engedjenek a csüggedésnek, hanem kitartóan tevékenykedjenek az oktatásban kitűzött célok elérésére. Utalva a plenáris ülés témájára, a pápa rámutatott az oktatói feladat sürgető szükségletére. Mindenekelőtt az ember önállóságának hamis felfogásáról szólt, amely elveti a tekintélyt. Ez azonban azt jelenti, hogy lemondunk a nevelésről – mondotta a pápa. Az ember valójában csak akkor tudja megvalósítani önmagát, ha megnyílik mások felé. Ezután a pápa a szkepticizmus és a relativizmus problémáját, majd a természet és a kinyilatkoztatás ellentétbe állítását érintette. Az új evangelizálásra való törekvés nem rejti el az egyházi közösség sebeit. Egyes tagjainak bűnei azonban nem feledtethetik sok hívő ingyenes és lelkes szolgálatát, különös tekintettel a papokra. A Szentatya ismételten felhívást intézett a közéleti felelősökhöz és a vállalkozókhoz, hogy mindent tegyenek meg a foglalkoztatottság válságának enyhítésére.

Matteo Ricci évforduló

Több mint 8000 olasz zarándok gyűlt össze május 29- én Matteo Ricci, az 1610-ben elhunyt jezsuita misszionárius halálának 400. évfordulóján. A Szentatya hozzájuk intézett beszédében felidézte szerzetes tevékenységét, mellyel főszerepet játszott Kína evangelizálásában. Matteo Ricci csodálatos példa a párbeszéd kialakítására egy más kultúrával, ahol a világos keresztény tanítás és a bölcs lelkipásztori tevékenység példaszerű kapcsolata lehetővé tette az evangélium hirdetését. A Szentatya gondolatait a több ezer éves kínai kultúra iránt érzett tiszteletének kifejezésével zárta. A sanghaji Fudan egyetem, Kína legrégebbi főiskolája, kelet-nyugati párbeszédközpontot alapított, amelyet Matteo Ricciről és kínai kortársáról, Paul Xu Guangqiről neveztek el. A központ célja a kínai és nyugati kultúra párbeszédének előmozdítása és kutatása. A sanghaji egyházmegye Sheshan Mária-kegyhelyen megnyitotta a Matteo Ricci-emlékévet. Ennek keretében továbbképző programokat, előadásokat és imatalálkozókat, liturgikus alkalmakat rendeznek. Aloysius Jin Luxian sanghaji püspök ezer hívőnek prédikálva arra bátorította őket, hogy Matteo Ricci példáját kövessék az evangéliumról való tanúságtételben.

A kereszt jele és a Szentháromság

A kereszt jele a Szentháromságra és Isten nevére emlékeztet minket, valamint a hitben való elkötelezettségünkre, amely a keresztséggel kezdődött – mondta május 30-án az úrangyala imádság előtt XVI. Benedek pápa. A Szentháromság megértéséhez kevés az emberi tudás és nyelv, az egyházatyák így életükkel és mély hitükkel fejezték ki ezt a titkot. A Szentatya úgy fogalmazott: a megkeresztelkedés napjától kezdve bennünk lakik a Szentlélek. És minden egyes alkalom, amikor keresztet vetünk, Isten nevére emlékeztet minket, amelyben megkeresztelkedtünk. A pápa idézte Romano Guardinit, aki szerint a keresztvetés „tesz rendbe” minket lelkileg, úgy az ima előtt, mint utána.

Hamarosan: Új Evangelizálás Pápai Tanácsa

A korábbi hírek megalapozottak voltak: XVI. Benedek pápa hamarosan új pápai tanácsot állít fel, melynek az lesz a feladata, hogy a régóta keresztény országokban segítse az új evangelizálást. Már tavaly Castel Gandolfóban megbeszéléseket folytatott erről a pápa Camillo Ruini, Angelo Bagnasco, Christoph Schönborn és Angelo Scola bíborossal.

Híreinket a Zenit, a Vatikáni Rádió, a Magyar Kurír, a CNA, az InfoCatho, a KAP, a KNA, valamint a La Croix információi alapján állítottuk össze.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .