Európa

A királynő kiemelte: ez lesz az első hivatalos pápai látogatás az Egyesült Királyságban. A pápalátogatás példa nélküli alkalom az Egyesült Királyság és a Szentszék közötti kötelékek megerősítésére a közös érdeklődésre számot tartó területeken, mint például a világméretű fellépés a szegénység ellen és a klímaváltozás kezelése. Minden katolikus szerepet játszik a Szentatya közelgő apostoli útjában – írja Vincent Nichols westminsteri érsek a The Universe katolikus hetilapban. – Hatszáz év óta John Henry Newman bíboros (1801-1890) az első angol hitvalló, akit az oltár dicsőségére emelnek a szigetországban. Ezek a szempontok segítenek abban, hogy a látogatás fontosságát ne csak történelmünk, hanem jövőnk érdekében is értékelni tudjuk. A pápa nagy-britanniai látogatása az ország egész társadalmának szól – mondta Walter Kasper bíboros, a Keresztény Egységtörekvés Pápai Tanácsának elnöke, aki a közelmúltban Liverpoolban tartózkodott.

Az új angol kormány és a keresztények

Tizenhárom év után ismét konzervatív miniszterelnöke, és majdnem negyven év után ismét konzervatív-liberális koalíciós kormánya van Nagy-Britanniának. Az anglikán vallású David Cameron miniszterelnök kijelentette: együtt kíván működni egyházi csoportokkal is, hogy „a szétesett” társadalmat ismét felépítsék. Változtatni kíván azon, amit az anglikán püspökök korábban felpanaszoltak, hogy a keresztények a társadalom peremére szorultak. A konzervatív kormánypárt ígéretét, hogy a házasság, család és a többi hagyományos érték előmozdítására fog törekedni, a 4,7 milliónyi katolikus közösség nevében Vincent Nichols westminsteri érsek is üdvözölte. A koalíciós partner, a liberális párt vezetője, Nick Clegg maga ugyan nem hívő, de úgy nyilatkozott, hogy nagyon tiszteli a hívő embereket, és gyermekeit spanyol katolikus felesége vallásosan neveli. Az új kormány kiemelt feladatának tekinti a szeptemberi pápalátogatás szervezésének rá eső tennivalóit.

Két ősi ikon a Kreml falában

A moszkvai Kreml falában két befalazott ikont találtak. A VI. századból származó képeket, melyek az üdvözítő Krisztust és Szent Miklóst ábrázolják, a Kreml két kapuja fölül távolították el, és 1937-ben falazták be őket.

Lezárult a vita a székesegyházról

A Dominik Duka prágai érsek és Vaclav Klaus államelnök által május 24-én aláírt hivatalos okmánnyal lezárult a prágai Szent Vitus-székesegyház tulajdonlása körül tíz éve folyó pereskedés. A székesegyházat 1950-ben államosították. Az állam most garantálja az egyház liturgikus és lelkipásztori használati jogát.

Templomok hosszú éjszakája

Május 27-én tartották idén Ausztriában a templomok hosszú éjszakáját. Összesen 744 templomban több mint 3500 rendezvény várta az érdeklődőket. Háromszázötvenezer érdeklődő kereste fel a templomokat, egyedül Bécsben 130 ezren voltak.

Híreinket a Zenit, a Vatikáni Rádió, a Magyar Kurír, a CNA, az InfoCatho, a KAP, a KNA, valamint a La Croix információi alapján állítottuk össze.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .