Róma – Vatikán

Az őssejtkutatásról

P. Federico Lombardi szentszéki szóvivő a napokban – különböző híresztelésekre reagálva – megerősítette a katolikus egyház szilárd és hivatalos álláspontját az őssejtkutatás kérdésében: e szerint az egyház tilt és ellenez minden olyan kutatást, amelyek során az őssejteket embriókból nyerik ki, hiszen ezek az emberi embrió elpusztításával járnak. Ellenben támogatja, mint jelen esetben azokat a kutatásokat, melyek során felnőtt szervezetből nyerik ki az őssejteket. A kettő között etikai szempontból alapvető különbség van – nyilatkozott a Szentszék szóvivője.

Újraevangelizálás Pápai Tanácsa?

Az olasz Il Giornale napilap április 25-i száma adta hírül, hogy XVI. Benedek pápa új kuriális hivatalt készül felállítani, mely a missziós kongregáció keretein belül Európa és Észak-, valamint Dél-Amerika újraevangelizálásáért volna felelős. Az új pápai tanács elnöke állítólag Rino Fisichella érsek lesz, aki most fejezi be rektori tevékenységét a Late-ráni Egyetemen, és korábban szóba került a Hittani Kongregáció prefektusi tisztére is. Kuriális körökben a hírt „nagyon valószínűnek” minősítették.

XVI. Benedek pápa a malagai konferenciához

Az elvándorlásról szóló, május 1-jén véget ért VIII. európai kongresszushoz intézett táviratában a Szentatya arra buzdította a résztvevőket, hogy erősítsék elkötelezettségüket, és fordítsanak megfelelő lelkipásztori figyelmet mindazokra, akik hazájuk elhagyásának következményeitől szenvednek, vagy úgy érzik, nem rendelkeznek vonatkozási pontokkal új hazájukban. Meg kell adni a bevándorlóknak a reményt, hogy elismerik jogaikat, és hozzásegítik őket, hogy minden szempontból méltóságteljes életet élhessenek. Antonio Maria Veglio érsek, a Vándorlók és Utazók Lelkigondozásának Pápai Tanácsának elnöke nyílt és tisztességes európai bevándorlási politikát szorgalmazott április 28-án, a spanyolországi Malagában elmondott beszédében, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának kongresszusán. Veglio érsek bírálta, hogy sok európai ország szigorítja bevándorlási törvényeit. Az egyház ugyanakkor elismeri az egyes országok jogát ahhoz, hogy szabályozzák a bevándorlást. Az egyház olyan bevándorlási politikát tart helyesnek, amely az idegeneket nem kényszeríti önazonosságuk feladására, és nem is zárja ki őket.

William Levada bíboros a pedofil ügyekről

„A püspökök és a papok vegyenek példát a pápáról, aki találkozott az egyháziak részéről elkövetett szexuális visszaélések áldozataival – mondta többek között a Hittani Kongregáció prefektusa az egyesült államokbeli PBS NewsHour online televízió hírműsorának adott interjúban. Margaret Warner riporter első kérdésében az iránt érdeklődött, hogy várható-e újabb európai püspökök lemondása a szexuális visszaélések botrányával kapcsolatban. (A közelmúltban a pápa egy ír és egy belga püspök lemondását fogadta el.) Levada bíboros nem bocsátkozott találgatásokba, de nem tartotta kizártnak, hogy ehhez hasonló lemondás a jövőben is előfordul. „Nagy válságról van szó, amelyet vétek volna bagatellizálni. Úgy vélem, hogy a válság azért különösen súlyos, mert a papokat azért szentelik fel, hogy jó pásztorok legyenek. A második szempont az, hogy a kérdést nem helyezték megfelelő társadalmi környezetbe. Senki sem indított olyan objektív vizsgálatot, és nem tanulmányozta olyan mélyen a kérdést, mint az USA katolikus püspökei, akik a bűnügyi igazságszolgáltatással foglalkozó John Jay College-ot bízták meg ezzel a feladattal. Levada bíboros elmondta, hogy most egy másik jelentés készül az okokról és a történtek körülményeiről, arról, hogy mindez miért történt. Nagyon jelentős lesz ez a Vatikán és az Egyesült Államok püspökei számára egyaránt.

Újra kell tervezni a gazdaság írányvonalát

„A világméretű pénzügyi összeomlás bebizonyította, hogy pusztulásra van ítélve minden olyan gazdasági rendszer, amely nélkülözi az etikai szabályokat, és nem segíti elő a személy átfogó fejlődését, hanem pusztán a nyereséget tartja szem előtt.” Ez volt az egyik fő gondolata a Szentatya beszédének, amelyet a Pápai Társadalomtudományi Akadémia május 4-én befejeződött plenáris üléséhez intézett április 30-án. A Vatikánban összegyűlt szakértők a következő témát vitatják meg: A válság egy globalizált gazdasági rendszerben. Újra kell terveznünk a haladás irányvonalát. A pápa rámutatott, hogy a nemzedékek közötti szolidaritást minden társadalmi rendszer alapvető kritériumának kell elismerni. A pénzügyi világválság arra a téveszmére is rávilágított, miszerint a piac képes önmaga szabályozására, és nincs szüksége állami beavatkozásra, illetve belső etikai normákra. A gazdasági élet csonkított felfogása ez. XVI. Benedek ezzel szemben az egyház társadalmi tanítására mutatott rá, amelyet Caritas in veritate enciklikájában foglalt össze. A haladás irányvonalának újratervezése egyben azt is jelenti, hogy ismételten át kell gondolni azokat a globális normákat és célkitűzéseket, amelyek a gazdasági életet vezetik és irányítják. Az egyház hirdeti, hogy létezik egy egyetemes természeti törvény, amelynek alapelveit Isten véste be a teremtett világba. Ezek az elvek hozzáférhetők az emberi értelem számára, és ezért a gyakorlati döntések alapjaiként kell elfogadni őket.

Híreinket a Zenit, a Vatikáni Rádió, a Magyar Kurír, a CNA, az InfoCatho, a KAP, a KNA,
valamint a La Croix információi alapján állítottuk össze.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .