Nagyvilág

A kínai egyházról – a Vatikánban

Március 22. és 24. között ülésezett a Vatikánban az a bizottság, amelyet XVI. Benedek pápa hozott létre 2007-ben, hogy tanulmányozza a kínai helyi egyház életére vonatkozó legfontosabb kérdéseket. A bizottság tagjai között vannak a Római Kúria főhivatalainak elöljárói, a kínai püspökök és szerzetesi kongregációk néhány képviselője. Az első plenáris ülést 2008. március 10-12-én tartották. Témája az a levél volt, amelyet XVI. Benedek pápa a kínai katolikusokhoz intézett 2007 májusában. A két évvel ezelőtti ülésen megvizsgálták, hogy hogyan fogadták a pápai dokumentumot Kínában és az ország határain kívül. A második plenáris ülést tavaly március 30-tól április 1-jéig tartották. Ezen a következő témákkal foglalkoztak: a szeminaristák és az Istennek szentelt személyek emberi, intellektuális, spirituális és lelkipásztori képzése, valamint a papok állandó képzése. A mostani plenáris ülésen tovább mélyítették a képzés témáját. Kínában csakúgy, mint a világ többi részén a papok és az Istennek szentelt személyek segítsék az egyházat, hogy megtestesítse az evangéliumot, és tanúságot tegyen róla a társadalmi és kulturális körülmények fejlődéséből adódó kihívásokkal szemben is.

Háromezer hittanuló Hongkongban

Március folyamán több ünnepélyes szertartás keretében mintegy háromezer katekument fogadott be a hongkongi egyházmegye, közel háromszázzal többet, mint az előző évben. Az egyházmegye hivatalos honlapja szerint 2007-ben 250 000 katolikus élt Hongkongban. Az összlakosság 2008-as világbanki adat szerint közel hétmillió.

Imahét a Közel-Kelet békéjéért

Az Egyházak Világtanácsa által Genfben meghirdetett, május 29-től június 4-ig tartó kezdeményezés azokhoz szól, akik osztoznak az igazságosság reményében. Célja, hogy megvalósítsák a gyakorlatban a béke gesztusát, tegyenek tanúságot közösen, nemzetközi szinten. Az imahéten a különböző országok egyházai küldjenek erőteljes jelzéseket a politikusoknak, a közjogi méltóságoknak, valamint a hatóságoknak és plébániájuknak, sürgetve olyan békeegyezményt, amely biztosítja mind az izraeliek, mind a palesztinok jogait és jövőjét – olvasható a felhívásban.

Híreinket a Zenit, a Vatikáni Rádió, a Magyar Kurír, a CNA, az InfoCatho, a KAP, a KNA,
valamint a La Croix információi alapján állítottuk össze.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .