„Együtt kell küzdenünk mindenféle diszkrimináció ellen”

A katolikus-zsidó párbeszédet növekvő barátság és közös egyetértés jellemezte az elmúlt évtizedekben, ami lehetővé tette, hogy igazságosságon és bizalmon alapuló légkör alakulhasson ki. Ezáltal a katolikus-zsidó párbeszéd a remény jele, és inspiráció lehet zaklatott világunkban. Magyarországon – és különösképpen Budapesten -, a katolikus és a zsidó közösségek látványos újjászületésüket élik a kommunista rendszer után, ez még inkább természetessé tette a helyszín választást. A találkozó a soát megelőző „kristályéjszaka” hetvenedik évfordulóján, november 9-én, megemlékezéssel kezdődött. Felszólalt Erdő Péter bíboros, Magyarország prímása és Feldmájer Péter, a Mazsihisz elnöke. Az eseményen idézték XVI. Benedek pápa megindító gondolatait.

A hivatalos nyitóünnepségen a Budavári Palotában beszédet mondott Walter Kasper bíboros, a Szentszék Zsidókkal való Kapcsolatokért Felelős Bizottságának elnöke, David Rosen rabbi, az IJCIC elnöke, valamint Erdő Péter bíboros és Feldmájer Péter. Az ILC első ülésén – Vallás a civil társadalomban címmel – előadást tartott Schweitzer József nyugalmazott főrabbi, az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem volt rektora, valamint Theodore McCarrick bíboros, Washington örökös érseke. Schweitzer rabbi előadásának középpontjában a magyar zsidó közösség elmúlt ötven éve állt. McCarrick bíboros a társadalomban jelen lévő vallásos intézmények előnyeiről szólt.

A bizottság vallási vezetői arra hívják fel a két vallás követőit, hogy vállaljanak szerepet a tisztelet és a közös egyetértés előmozdításában. Ez különösen fontos a mai időkben, amikor idegengyűlölő, rasszista és antiszemita megnyilvánulások jelennek meg Közép- Kelet-Európa különböző részein. Az ILC továbbra is elítéli a vallásilag motivált erőszakot, és különös figyelmet szentel a keresztények elleni kirohanásoknak Indiában és Irakban, valamint a Közép-Keleten megjelenő antiszemita megnyilvánulásoknak. A második nap középpontjában a kelet-európai katolikus- zsidó kapcsolatok jelen helyzete állt. Az est folyamán megemlékeztek Izrael Állam megalapításának 60. évfordulójáról, amelyet a Mazsihisz és Izrael Állam Magyarországi Nagykövetsége szervezett.

A konferencia utolsó napján aktuális kérdésekről esett szó, a közös feladatokról, folytattak megbeszéléseket. A jelenlegi gazdasági válság felhívja a figyelmet az emberiség egységének és összekapcsolódásának fontosságára. A mostani krízisért nem okolható egyetlen vallási, gazdasági, társadalmi vagy nemzetiségi csoport sem. A Katolikus-Zsidó Kapcsolatok Nemzetközi Bizottságának tagjai különös aggodalmukat fejezik ki a közösség legszegényebb tagjai, kiváltképp a szegények iránt, akik a legtöbbet szenvednek a gazdasági környezet drámai változása miatt. A Katolikus-Zsidó Kapcsolatok Nemzetközi Bizottsága mély sajnálatát fejezte ki bizonyos nem helyénvaló és meggondolatlan megnyilvánulások miatt, amelyek XII. Piusz pápa II. világháború alatti szerepével kapcsolatosak. Walter Kasper bíboros és David Rosen rabbi, az ILC két társelnöke kijelentette: „Ismételten megerősítjük elkötelezettségünket a közös tiszteleten és érzékenységen alapuló kapcsolatok mellett.” Kasper bíboros a konferencia alkalmából így nyilatkozott: szégyenletes volt a zsidóüldözés. Ennek tanulságaként a katolikusok és a zsidók meg vannak győződve arról, hogy a jövőben együtt kell küzdeniük a diszkrimináció minden fajtája ellen: legyen az antiszemitizmus vagy keresztényellenesség, mint például most Indiában. A II. vatikáni zsinat óta egyre erősödő barátság alakult ki a keresztények és a zsidók között.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .