Egy ősi étterem

A korabeli törvény szerint a városnak egy étkezés erejéig vendégül kellett látnia az uralkodó barátait. A díszes gyülekezet megvacsoráztatására egy dúsgazdag helyi kereskedő, a városi tanács oszlopos tagja, Mikołaj Wierzynek vállalkozott. Az ő palotájának falai között zajlott a lakoma, amelyen krónikási minőségben jelen volt a francia költő és lantos, amolyan lézengő trubadúr, Guillaume de Machaut. Részletes beszámolójából tudható, hogy az étkezés végeztével Wierzynek házigazda bejelentette: az arany evőeszközök emléktárgyként szabadon elvihetők. Az este sikerén felbuzdulva a városi tanácsos úgy döntött: ha már egyszer ilyen remekül megy neki a vendéglátósdi, akkor fogadót nyit. Így született a Wierzynek étterem, amely napjainkban Európa legrégibb folyamatosan működő vendéglője. Párizsban akadnak éttermek, amelyek azzal büszkélkednek, hogy a XVII. század derekán az ő asztalaiknál üldögélt Pascal úr vagy Descartes úr, s ettől minden arra járó turista kellőképpen meghatódik. Nekünk, magyaroknak viszont attól kalapálhat hangosabban a szívünk, hogy fővárosunktól alig négyszáz kilométerre létezik egy jeles intézmény, amelynek első vendége Nagy Lajos volt.

 

Szólj hozzá!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Magyar Kurír - Új Ember
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.