Dagadó, fehér vitorla

1995-ben határozták el a Vatikánban, hogy nemzetközi pályázatot írnak ki a templom megtervezésére. Az istenháza felszentelését a 2000. jubileumi szentévben szerették volna. A terveket 1998-ban II. János Pál pápa hagyta jóvá, s az ő kérése volt az is, hogy az új templomot az irgalmas Atyaistennek szenteljék. Az amerikai Richard Meier építész tervei alapján épülő templom kivitelezése azonban lassan haladt. Elmúlt a jubileumi szentév, beköszöntött a harmadik évezred, s a templom a lakótelep közepén csak 2003 októberére készült el.

Azóta viszont a modern Róma egyik nevezetessége lett. A huszonhat méter magas, hófehér épület kívülről háromárbocos hajóra emlékeztetheti a látogatót. Szent II. János Pál az egyház péteri hajójának nevezte, a három egymásra boruló „vitorlát” pedig a Szentháromság jelképének látta.


A templomba belépve ismét elcsodálkozhat a látogató, mivel az épületnek nincs a hagyományos értelemben vett főhajója. Tetején a félig befelé hajló oldalfal – a „vitorla” – folytatásában üvegablakokon keresztül az eget láthatjuk. A berendezés puritán, az oltár formája hasonlít a belvárosban található „öreg templomok” márványkád formájához. (Ez a hasonlat senkit ne botránkoztasson meg, hiszen például a Santa Maria Maggiore-bazilika főoltára az ókorban fürdőkádként szolgált Caracalla termáiban, onnan vitték a templomba, s szentelték fel.) Szinte minden részlet a harmadik évezred letisztult formavilágát mutatja. Kivétel ez alól az oltár fölötti, XV. századi feszület, s a templom oldalában a fehér fal előtt álló Mária-szobor. A templom természetes fényt a tetőn keresztül kap, ám azt úgy tervezték, hogy közvetlen napfény csupán azon az egyetlen apró ablakocskán keresztül süssön be a belső térbe, amely az oltár fölött, a kereszt mögött található. Innen egyetlenegy nyári nap délutánján közvetlenül a feszület hátoldalát világítja meg a Nap. Így lesz a rómaiak körében csak Jubileumi templomnak nevezett, az Atyaisten irgalmasságára szentelt templom egyszerre modern, és szimbólumokkal, misztikummal átitatott igazi istenháza, ahol az egyház hajójának dagadó vitorlái alatt mutatják be a szentmiséket, keresztelnek, esketnek, tartanak katekéziseket.

Fotó: Bókay László

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .