Iraki helyzet

Európai püspökök felhívása az ENSZ-hez

A nemzetközi közösség sürgősen hozzon olyan döntéseket, amelyek véget vetnek a keresztények és más vallási kisebbségek elleni atrocitásoknak Irakban – írja az ENSZ Biztonsági Tanácsához intézett nyílt levelében az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE), amelynek elnöke Erdő Péter bíboros.

A levél egy másolatát elküldik az egyes európai kormányoknak és az Európai Unió hatóságainak is, arra kérve őket, hogy csatlakozzanak a felhíváshoz. E kezdeményezéstől azt remélik a CCEE püspökei, hogy más intézmények, kulturális és vallási központok is társulnak az élethez, a biztonsághoz, a vallásszabadsághoz való jog megsértésének elítéléséhez.


Sürgető szükség van arra, hogy konkrét humanitárius intézkedéseket hozzanak, hogy válaszolni tudjanak az iraki keresztények kétségbeejtő helyzetére. Remélhetőleg a nemzetközi közösség ebben az esetben is képes arra, hogy gyorssegélyt nyújtson a rengeteg menekültnek, és garantálja számukra a biztonságot ahhoz, hogy visszatérjenek városukba és otthonaikba – írják az európai püspökök. Egyes püspöki konferenciák, mint a svájci főpásztorok, a francia püspökök, valamint Albánia püspöki konferenciája egyénileg is tettek közzé békefelhívásokat Irakra vonatkozóan. (VR)

Filoni a menekültek katonai védelméért

Fernando Filoni bíboros, a pápa személyes küldötte, aki a keresztény és jazidi menekültek között tartózkodik az észak-iraki Erbilben, így nyilatkozott augusztus 14-én a Vatikáni Rádiónak: „Világos, hogy az iraki katonaság nem képes a nagyszámú menekült védelmére. A kurd régió politikai vezetésének nincs elegendő eszköze a terület és népe védelmére. Ezért nemcsak a légihidakon, de a politikai és katonai megfigyelőpontokon keresztül is kérik a támogatást.”

A bíboros elmondta, hogy Masud Barzani, a kurd autonóm terület elnöke készen áll az Iszlám Állam (IS) milíciája elleni harcra. A bíboros szerint Erbil környékén, a kurd régióban, Irak északi részén százhatvanezer menekült tartózkodik, akiket az IS milícia üldözött el otthonaikból. Erbil egyházi épületei tele vannak menekültekkel, beleértve a püspök házát, kertjét, templomát és a katolikus iskolákat is. A kurd lakosság és hatóságok nagyon segítőkészek, a helyzet mégis „rendkívül nehéz”. (KAP)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .