Buzdító üzenetek a tengerentúlról

Nem könnyű olvasmány a Biblia. S bár Jézus magyarázó példabeszédekben szól hozzánk, időnként nem árt, ha valaki megvilágítja számunkra, hogyan fordítható át az adott szakasz a mai életre.

Ezt teszi immár húsz esztendeje Bob Gass is, akinek Élő Ige című füzeteit felekezettől függetlenül egyre többen olvassák és szeretik számos országban, így hazánkban is. De ki is ő? S vajon hogy lehet az, hogy egyszerű magyarázataival bárkit képes arra sarkallni, hogy olvassa a Szentírást?

Bob Gass Észak-Írországban született és nevelkedett. Tizennyolc éves kora óta az Egyesült Államokban él. Buzdításai mögött negyvenévnyi keresztény vezetői tapasztalat áll. 1992-ben kezdte el lejegyezni gondolatait a Szentírásról. Egy évvel később barátainak is elküldte ezeket a kis magyarázatokat, s az ihletett írások népszerűnek bizonyultak. Gass, mivel szívügye volt a keresztény rádió az Egyesült Királyságban, felajánlotta Gareth Littlernek (a UCB korábbi vezérigazgatójának) az általa írt elmélkedéseket, hogy azok révén bátorítsa a keresztényeket a UCB rádió támogatására.


Ezután következett a bátor lépés. Útjára bocsátotta a Mai Ige (The Word For You Today) címen ismertté vált könyvecskét, amelyet kezdetben háromezer-ötszáz példányban adtak ki az Egyesült Királyságban. Magyar nyelvre egy baptista lelkipásztor, Nemes Nándor kezdte el lefordítani. Ma már százezer feletti példányszámban jelenik meg az elmélkedéssorozat, amely az interneten is elérhető.

Gass egyszerű, de velős, minden napra lebontott magyarázatai sokaknak jelentenek útmutatást, vigaszt, erőt. A szerző titka az, hogy a hétköznapi ember életéből vett példákkal él. Azért tegyük hozzá azt is, az „alapanyag”, amelyből „dolgozik”, a létező legjobb.

A Mai Igét egyesek túl emberközpontúnak tartják, mondván, istenképe inkább baráti, mint ítélő. Akadnak olyanok is, akik szerint a szerző időnként nem a túlvilági üdvösségre, hanem a boldogabb földi életre koncentrál. Nos, e sorok írója éppen ezt a gondolkodásmódot tartja a füzetek nagy erényének. Az viszont nem vitás, hogy a magyarázatokat olvasva kelet-közép-európai kereszténységünk helyenként egyfajta amerikai kereszténységgel, sajátos tengerentúli attitűddel találkozik. S az sem biztos, hogy amit a szerző kifejt, az éppen „eltalál” bennünket. De ez nem baj. Bob Gass és szerzőtársa, felesége, Debby Gass buzdítanak, segítenek, megvilágítanak – s ezt szívből, okosan és jól teszik. Természetesen a lényeg marad, és maradjon is: a Szentírás.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .