Bővül a tiszabői és a tiszaburai máltai iskola

Fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

 

Schanda Tamás megtekintette Tiszaburán és Tiszabőn a Magyar Máltai Szeretetszolgálat jelenléte óta végrehajtott fejlesztéseket, majd arról beszélt: attól ilyen sikeresek a szeretetszolgálat által megvalósított fejlesztési programok, hogy partnerséget tudnak építeni a kormányzattal, a kormányzati és a köznevelési intézményekkel, az önkormányzatokkal, a civil szervezetekkel, az egyházakkal és a különböző segélyszervezetekkel.
A szeretetszolgálat két intézménye is jelentős támogatást kapott a Széchenyi 2020 program keretében: a tiszabői általános iskola bővítésére és rekonstrukciójára több mint 350 millió forint támogatás jut, a tiszaburai általános iskoláéra pedig csaknem 400 millió forint – közölte az államtitkár. Jelenleg a közbeszerzés előkészületei zajlanak, és a tervek szerint a jövő év szeptemberében már a megújult iskolákban kezdhetik meg a tanévet a diákok és a pedagógusok – mondta el Schanda Tamás. A tiszabői iskolában mintegy 300, a tiszaburai intézményben több mint 400 gyermek tanul.
Az államtitkár hangsúlyozta: a felzárkózási programok komplexek, a család valamennyi tagját érintik, de a legfőbb szereplő mindig a gyermek.
Vecsei Miklós felzárkózásért felelős miniszterelnöki biztos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke fontosnak nevezte, hogy a jövőben egyre több társadalmi, közéleti vagy gazdasági eseményt tartsanak romatelepeken és leszakadó településeken. Az ilyen helyszínek választása önmagában is üzenetet közvetít, másrészt lehetőséget teremt arra, hogy a döntéshozók személyes benyomásokat szerezzenek az ott élő emberek mindennapjairól, és reálisabb képet kapjanak a felzárkózást elősegítő vagy hátráltató körülményekről. Egymás kölcsönös megismerése pedig az első nagyobb lépés lehet az elfogadás és a közös munka felé vezető úton.
A Máltai Szeretetszolgálat egy három évvel ezelőtti kormányhatározat alapján működteti oktatási, foglalkoztatási és szociális elemekből álló Jelenlét programját Tiszaburán és Tiszabőn. A program során „a fogantatástól a foglalkoztatásig” kísérik végig a gyermekek életét.
Vecsei Miklós emlékeztetett arra, hogy a kormány a Magyar Máltai Szeretetszolgálat módszertanát választotta ki a 300 legszegényebb település felzárkóztatására, és hangsúlyozta, hogy a segítségnyújtáshoz elengedhetetlen a személyes jelenlét a településeken. Tiszaburán és Tiszabőn a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek aránya meghaladja a 97 százalékot.
Az alelnök elmondta, hogy a tiszabői iskola, valamint a tiszaburai iskola és óvoda fenntartását 2016. szeptember 1-jén vette át a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Iskola Alapítvány. A növekvő gyermeklétszám miatt mindkét iskola bővítésre szorul. A hiányzó termek pótlására Tiszaburán, a művelődési házban rendeztek be ideiglenes tantermeket. Tavaly megvásárolták és felújították az egykori termelőszövetkezet épületkomplexumát, amelyben jelenleg három első osztály mellett a tanoda, a gyermekház és a szociális iroda is helyet kap. Tiszabőn három konténertantermet helyeztek el az iskola felújításának idejére – tájékoztatta a sajtót az államtitkár.

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .