Barmok jászlában feküdt

E csodálatos kifejezésmód mellett az előünnep témái között kiemelkedik a szegénység gondolata. A gazdag Isten önként szegénnyé lesz, hogy minket gazdagságában részesítsen.

Az ünnep előtt állva számot kell vetnünk készületünk eredményeivel! Hogyan vezetett engem az egyház gondolkodása e böjti úton? Mennyit hallottam meg, imádkoztam szép imádságainkból? Lelkileg vagy fizikailag segítettem-e másokat, hogy szebb legyen az ünnepük? Sőt, akár elég pusztán egyvalamiről is elgondolkodnunk: lelkemben mennyire változtam meg? Jobban ismerem magamat és hibáimat, mint a böjt kezdetén? Akarok-e változtatni? Karácsony kapujában állva sem késő elhatározást tennem! Lehetek az a munkás, aki az utolsó órában érkezik a szőlőbe dolgozni, és ugyanolyan jutalomban részesül, mint az első órától munkálkodó. Különösen szépen megfogalmazza ezt húsvét éjszakáján Aranyszájú János hittanító beszéde. Most – görög könyveink szerint – szintén pászka, a „karácsonyi pászka” előtt állunk, így még aktuálisabbak e szavak.

Lelki készülődésünket a kis esti zsolozsma egyik éneke összegezi: „Ügyeljünk arra, hogy haszontalan beszéd ne hagyja el ajkunkat, hívek, hanem inkább szép mondatokról elmélkedjünk, hogy ezt ajánlhassuk fel Krisztusnak, aki az esztelenségtől megszabadítva bennünket barmok jászlában feküdt.” Valóban, az Úr az oktalan állatok között testesül meg, és ez számunkra lelki felszólítást jelent: ne viselkedjünk értelem nélküli, oktalan emberekként! Mert a haszontalan, kétértelmű, csúnya és veszekedő beszéd oktalanság. Készületünket a „szép mondatok”, a nemes gondolatok határozzák meg, főként karácsonykor, amikor lehet, hogy társam jobban vágyik egy szebb szóra, mint a hétköznapokban; gyermekem, unokám több törődést szeretne, mint máskor. Akkor lesz szép az ünnepünk, ha belül tisztábbak, nyugodtabbak, szeretetteljesebbek leszünk. Legyünk Isten jóságának, békességének karácsonyi visszatükröződései, és imádkozzunk a nálunk szegényebbekért, elhagyatottabbakért, a háborúkban élőkért – mert Isten mindenki számára eljött, hogy kinek békesség, kinek jóság legyen.

 

 

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .