Az irgalmasság forrása

Az Úr Szívének tiszteletét a XVII. században élt Alacoque Szent Margit magánkinyilatkoztatásához szokták kötni, bár jelei már korábban is kimutathatók. De vajon csak a késő újkorban felvirágzó ájtatossági mozgalomról van szó? Megalapozható-e a Jézus Szíve- tisztelet a Szentírásból, és ha igen, akkor mely részekből? Mindezekre a kérdésekre válaszol Nemeshegyi Péter jezsuita teológus legújabb könyve.

Első nekifutásra nincs kedvező helyzetben az a biblikus, aki a Jézus Szíve-tiszteletet próbálja alátámasztani, hiszen a szív jelentésű görög kardia szó csak egyszer bukkan fel az Újszövetségben, méghozzá Máté evangéliumában (11,28–29). Ám létezik egy másik kifejezés (szplanchnidzomai), amelyet legjobban a bensejében megrendült, megesett rajta a szíve fordulattal lehet visszaadni. Ez viszont már többször is előfordul. A szerző tizenegy olyan evangéliumi részt elemez, ahol megtalálható.

Minden perikópa más oldaláról mutatja meg Jézus könyörületes szívét. A kenyérszaporításnál a testi éhséget csillapítja, de tudja, hogy az embereknek ennél többre van szükségük. A naimi özvegy fiának feltámasztásánál a veszteséget érzi át, és anélkül segít, hogy kérnék erre. A jerikói vakok és a leprás meggyógyításánál viszont a hozzá forduló beteg emberek fizikai szenvedésén kíván enyhíteni.

Ha kezünkbe vesszük Nemeshegyi Péter munkáját, nem csupán a Jézus Szíve-tisztelet bibliai alapjait ismerhetjük meg belőle. A lelki olvasmánynak is kitűnő könyv leginkább az isteni irgalmasság titkaihoz viszi közelebb olvasóját.

(Nemeshegyi Péter SJ: Megesett rajtuk a szíve. Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya – L’Harmattan Kiadó, 2012)

A kötet megvásárolható az Új Ember könyvesboltjaiban.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .