Az üldözöttek papja

Fotó: Bodó Imre

1932-ben a gazdasági válság miatt sokan kivándoroltak Franciaországba. A nyelvet jól beszélő papot kerestek, így Uhl Antal Lille-be került, ahol a magyar kolónia lelkésze lett. Itt számos kulturális és vallási rendezvényt szervezett, erősítve a két nép barátságát.
1941. március 15-én foglalta el új állomáshelyét mint Párizs magyar lelkésze. S egyben megkezdte embermentő tevékenységét is. Több száz zsidó családot mentett meg a haláltábortól. De német tisztet is ápolt, illetve haza­juttatott, megmentve a hadifogságtól. 1942 októberében a Gestapo házkutatást tartott nála, melynek során az okmányok, űrla­pok egy részét lefoglalták. Novemberben kapta meg az értesítést, hogy XII. ­Piusz pápa augusztus 13-án pápai káplán címmel tüntette ki.
1943. január 8-án tartották a hadbírósági tárgyalást a német katonai törvényszéken, ahol zsidópártolás és okiratcsempészés miatt öt hónap börtönre ítélték, de a bíró ideiglenesen szabadlábra helyezte, mivel kevés bizonyíték állt rendelkezésre. Ekkor a magyar kormány táviratilag hazarendelte. Február 7-én végleg elhagyta Párizst. Virág Ferenc pécsi püspök még ebben az évben ideiglenes adminisztrátornak nevezte ki Baranyaszentgyörgyre. A néhány hónapra tervezett itt-tartózkodásból végül harminckilenc év lett.
1946. december 12-én németpártolás miatt beidézték a pécsi ügyész­ségre, mert felemelte szavát a kitelepítések módja ellen. Egy családot a lakásába költöztetett, így mentve meg a kitelepítés elől, és számtalan szegény családot látott el élelemmel az ötvenes években. 1958-ban találkozhatott ismét Fekete Istvánnal. Az író – felesége, Edith asszony társaságában – 1970-ig minden évben egy hónapot töltött Baranyaszentgyörgyön, Uhl Antal plébánialakjában. E látogatásokról többször is megemlékezett nagy magyar írónk, és számtalan felvétel is készült, melyek megtalálhatók a dombóvári Fekete István Múzeumban.
1971. április 7-én címzetes vaskaszentmártoni préposttá nevezték ki. Életmentő tevékenységét elismerve többször is meghívták a Magyar Rádióba, a Pécsi Körzeti Stúdióba, a Vatikáni Rádióba. Számos újságcikk is megjelent róla. Ő maga is sok-sok előadást tartott Budapesten, Pécsett, és közölte írásait az Új Ember katolikus hetilap is. 1982. január 19-én az Országos Béketanács kitüntette „A Békéért” érdeméremmel. A zsidó hitközség ezüstpoharat, Cserháti ­József püspök pedig misézőkelyhet adományozott neki.
1982. április 10-én, nagycsütörtö­kön este adta vissza lelkét Teremtőjének. Április 16-án helyezték örök nyugalomra Mohácson, a családi sírboltban.
2012. április 11-én Baranyaszentgyörgyön a harminc éve elhunyt papra emlékeztek. A zsúfolásig megtelt templomban Rosner Zsolt sásdi plébános köszöntötte a sásdi, a dombóvári és a környező települések, volt filiák híveit, a paptestvéreket és a megjelent rokonokat.
A szentmisét Udvardy György megyés püspök mutatta be. Szentbeszédében megemlékezett Uhl Antal példás életéről és munkásságáról, arról, hogy olyan ember volt, aki minden rendszerben ember tudott maradni. Majd Rostás Jenő dombóvári apát plébános emlékezett nagy elődjére, akit személyesen is ismerhetett, hiszen ő követte a baranyaszentgyörgyi plébánián, ahol húsz éven át szolgálta a falvak híveit.
Az akkori megemlékezés koszorúzással zárult. Uhl Antal szobránál volt hívei, a köz­ség önkormányzata, Udvardy György megyés püspök és a dombóvári Fekete István Kulturális Egyesület helyezte el virágait.
Életútja és példája révén hűséges hívei és a műsorszerkesztők is az „üldözöttek papjának” nevezték. A zsinagógákban is imádkoztak érte világszerte. Halálának 10. évfordulóján emléktáblát avattak a tiszteletére. A templomot övező teret pedig róla nevezték el. 1995-ben szobrot állítottak neki a hálás hívek. A bronzból készült alkotást Mayer Mihály megyés püspök és Schönberger András pécsi főrabbi áldotta meg. Halálának 35. évfordulója alkalmával idén Mohácson is megemlékeznek Uhl Antalról. Szülőházán emléktáblát helyeznek el május 5-én, majd a résztvevők felkeresik a sírját, és szentmisét is bemutatnak az emlékére. A baranyaszentgyörgyi polgármester, Eizemann János kezdeményezését Szekó József mo­hácsi polgármester is támogatja. Természetesen Baranyaszentgyörgyön is szentmisével emlékeznek, illetve koszorúzást is tartanak a szobránál, április 23-án.
Felemelő érzés fogott el, amikor e megemlékezésekről tudomást szereztem, mert köztudott, hogy Uhl Antal életének felét ebben a baranyai faluban töltötte el, beletörődve abba, hogy a fényes Párizs után is van élet. Ahogyan ő fogalmazott: „Ott is az Istent szolgáltam, meg itt is!”

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .