Az Olvasó írja

Negyven évig világiként követte Istent. Tudta, hogy mi az, ami fontos az életben, hiszen a II. világháború során komoly életveszélyben volt. Értette a család fontosságát és a hivatás ajándékának kegyelmét. Papként tisztában volt azzal, hogy szolgálatra hívta az Isten. Egyik prédikációjában így fogalmazott: „Bizonyára Istennél már kész a terv, hogy mik azok, amiket el kell végeznünk. Jelen dolgainkban hívjuk segítségül a Boldogságos Szűzanyát, hogy mint jó édesanya fogja meg kezünket és legyen segítségünkre.” Nemcsak hirdette, hanem meg is élte az új parancsot, amit Krisztus adott: úgy szerette felebarátait, ahogy Isten szeret minket. Életét az Úrhoz igazította, hiteles pap volt, aki bár későn indult, de teljes pályát futott be: épített, pasztorált és Istenhez vezetett. Egy barát, akihez bizalommal fordulhatott bárki tanácsért, útmutatásért vagy csak egy jó szóért. Most, hogy megboldogulásának első évfordulójára emlékezünk, az ő gondolatai törlik le a könnyeinket arcunkról: a halállal a szeretet nem szűnik meg, csak más lesz! A mennyországgal kapcsol össze az egymásért való imádság által. A hívő ember így gyászol, a feltámadásba és az örök életbe vetett hittel, imádkozva.

Vági Károly

Kántáló cserkészek Hamiltonban

Többéves hagyományukhoz hűen a hamiltoni magyar cserkészeink legutóbb is elmentek kántálni a helyi Szent Erzsébet Öregotthonba, hogy magyarul és angolul előadott karácsonyi énekekkel kedveskedjenek a bentlakóknak. A szokásos ünnepi jó érzésen túl a fiataloknak még külön élményben is részük volt. Az egyik idős bácsi egy régi fényképpel várta a látogató cserkészeket. A képen egy tizenhat éves fiú volt látható, cserkészegyenruhában. A bácsi Makón volt cserkész… Mint később kiderült, a bácsi jezsuita testvér volt. Jól ismerte Solymár János jezsuita atyát már akkor, amikor ők gyerekek voltak az Alföldön. Solymár atya pedig a hamiltoni cserkészcsapatok alapító parancsnoka volt, egyben az akkori plébánosunk. Sőt, azokban az években ez a szerzetes testvér itt volt a hamiltoni magyar plébánián, Solymár atya plébánossága idején. Az amerikai hamiltoni magyar cserkészek ezzel a karácsonyi kántálással is megtapasztalták, hogy milyen öröm másoknak örömet szerezni.

L. I.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .