A vallás a latin nyelvű irodalomban

Egy ilyen tanulmánykötetből természetesen nem hiányozhatnak a klasszikusok, így Vergilius, Horatius, Ovidius vagy Szent Ágoston és Szent Ambrus műveinek elemzései sem. Egy recenzió és egy Daphnis és Chloé-elemzés erejéig a szerző a vallásnak az antik regényben betöltött szerepét is vizsgálja.

Simon mágust sokat emlegetik, de keveset tudunk róla. Két tanulmány is foglalkozik alakjával. Azzal minden kutató egyetért, hogy tanítása szinkretikus elemeket tartalmazott. A tekintetben azonban már nincs konszenzus, hogy gnosztikus volt-e vagy sem. A szerző ez utóbbi kérdésre igennel válaszol. Hippolütosz Minden eretnekség cáfolata című művének elemzésében pedig azt vizsgálja, milyen kapcsolódási pontjai vannak a simonianihoz, azaz Simon mágus követőihez.

És hogy a klasszika-filológia is „szigorú tudomány”, azt bizonyítja az apokrif irodalom meghatározásával kapcsolatos írás, valamint a Szent Ágoston jelelméletével foglalkozó tanulmány is, amelyekben lépésről lépésre, logikai elemek segítségével épül fel az érvelés.

Az ELTE Latin Tanszéke professor emeritusának kötete igazi csemege a téma iránt érdeklődők számára.

(Adamik Tamás: Sanctissima religio. Szent István Társulat, 2012)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .