Igazságra tanít sokakat

Konzervatív, értékőrző ember volt, de nézeteit teljesen újszerű megfogalmazásban tárta elénk. Belém vésődött, ahogyan a pap Istennek való lefoglaltságáról beszélt, vagy arról, hogy a házasság az odaadás és az áldozat helye, ahol mindkét fél oltár, amelyen áldozatként ajánlja fel és adja magát társának. Felejthetetlenek érvelései, amelyekkel Isten létének belátásához vezetett el, és megmutatta, hogy Isten létezésére vonatkozó kérdéseink a legemberibb tetteink. Ha nem a kommunista diktatúra idején él Magyarországon, akkor valószínűleg nemzetközileg elismert teológus lehetett volna.

Nemrégiben Fila Lajos atya gazdag szellemi hagyatékából két kötet jelent meg, amely írásainak legjavából válogat. Csak néhányat ragadok ki a fejezetcímek közül: Az öt világvallás és a kereszténység; Isten léte; Mit akar az Isten?; A férfi és a nő kapcsolatának lelkisége; Szabadulásunk a Sátán rabságából; Tanulmányok az egyház megújulásáról; A hit átadása a családban. A kötetek anyagát személyes visszaemlékezések és egy rövid életrajz egészítik ki. Szívből ajánlom ezt a tiszta forrást mindazoknak, akik az emberi élet kérdéseiről mély, átfogó, katolikus szemléletű válaszokat akarnak hallani.

(Fila Lajos: Az egyház megújulásának alapvető kérdései; A lelki élet alapvető kérdései. Örökmécs Kiadó, 2010, 2011)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .