Megkerült a Camino-kódex

A házkutatás során pénzérméket, a katedrálisból származó tárgyakat, valamint 1,2 millió euró készpénzt találtak. A Kallixtusz-kódexre a garázsban bukkantak rá, szerencsére nem rongálódott meg. A székesegyházból ellopott gyönyörű könyv a legrégebbi és legteljesebb példánya a hivatalosan Liber Sancti Iacobinak nevezett dokumentumnak, amelyből Európa-szerte mintegy kétszáz darab létezik.

A II. Kallixtusz pápának tulajdonított ősnyomtatványt rendszerint a katedrális egyik termében őrzik, ahová mindössze hat embernek van bejárása. A spanyol kulturális örökség egyik legértékesebb kincsének tartott kódexet a világtól elzárva tartják, és csak ritkán teszik közszemlére. Ilyen alkalom például, ha a pápa ellátogat Santiago de Compostelába.

A kódex öt tematikus részből áll, mind Santiago apostolát, Szent Jakabot dicséri. A legismertebb az utolsó, amely tartalmazza a Caminóként ismert Szent Jakab-út, az apostol sírjához vezető zarándoklat leírását. Bemutatja a menet közben érintett falvakat és városokat, az ott élő emberek szokásait, és eligazít azzal kapcsolatban is, hogy miként kell viselkednie egy zarándoknak. Emellett próféciák és Szent Jakab csodáinak leírása is olvasható benne.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..