Világörökség lett a Születés temploma

A templom bejárata előtti átriumból korábban három nagy ajtó vezetett az előcsarnokba. A két szélső ajtót már régen befalazták, és a középsőn is csak egy egészen alacsony nyílást hagytak, amelyen át meghajolva lehet belépni. A magyarázat szerint, ha Isten Fia megalázta magát, amikor emberré lett, akkor helyénvaló, ha főhajtással alázza meg magát minden ember, aki belép az Úr születésének templomába.

Az ötvennégy méter hosszú és huszonhat méter széles bazilikát négy oszlopsor öt hajóra osztja. AXII. században a falakat mozaikokkal és festményekkel díszítették, de csak három maradt ránk, igen rossz állapotban. A képeket a Rómával való kibékülés gondolata sugallta. Ebben az időben ugyanis komolyan tárgyaltak a keleti és nyugati egyház egyesítéséről, amely végül nem valósult meg.

A Születés bazilikája ezt a szomorú megosztottságot is szimbolizálja. Római katolikusok itt nem misézhetnek, a templom épülete ugyanis a görög ortodoxoké. December 25-én kong az ürességtől, hiszen ők később ünneplik a karácsonyt. Jézus születésének helye is a görög ortodoxoké. A római katolikusokhoz tartozik a jászol és a napkeleti bölcsek oltára, továbbá a Születés barlangja melletti kápolnák. A főhajó végén bizánci stílusú, színpompás ikonosztáz áll. A főoltár és a kereszthajó déli ága a görögkatolikusoké, északi ága az örmény keresztényeké.

A templom szíve a Születés barlangja. Itt, a Megváltó világra jöttének hagyománybeli helyén ezüstcsillag látható a következő felirattal: „Hic de Virgine Maria Jesus Christus natus est”, azaz: „Itt született Jézus Krisztus Szűz Máriától.”

A szent hely több mint ezer éve várja és vonzza a zarándokokat, ám nem minden kereszténynek van lehetősége eljutni ide. A modern technikának köszönhetően azonban – némi vigaszként – az interneten bárki tehet egy virtuális látogatást a Születés templomában: (http://www.obethlehem.com/bethlehem-touristand-pilgrim-attractions/bethlehem-religioussites/bethlehem-nativity-church/nativity-churchvirtual-tour)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .