Álmodik a múlt: Tanítás az éberségről

Izsép nevű falu volt Baranyában(Magyarizsép, Tótizsép), Zemplén és Liptó megyében, de én a gömöriIzsépről, a mai Zsipről akarok szólni e kép kapcsán, amelynek templomát érdemes felkeresni, hiszen a mai országhatártól nem messze, Rimaszécs mellett található

Zsip, ez a balogvölgyi magyar kisközség már a pápai tizedszedők jegyzékében is szerepel Ysyp néven. „Hajdan tartozéka volt a viharos történelmű Balog-várnak, melyet urai,a királyné párti Széchyek-Széchy Dénes esztergomi hercegprímás nyomására – a XV. század első felében átengedték Erzsébet felfogadott zsoldosvezérének, Brandeiszi Giskra Jánosnak. Itt volt főfészkük a cseheknek, innen foglalták el sorra a Gömör megyei várakat, templomokat (ahol szükségét látták, építettek, is főleg váracsokat). Mátyás távozásra kényszerítette ugyan őket, de cserébe itt hagyták örökül a huszita tanításokat.” (M. CsízyJolán)

A falu gótikus templomát, amelynek helyén valaha egy román kori, kisebb templom állhatott, a XIV. században építették. Akkor még lőrésekkel ellátott kőfallal vették körül, ez azonban az idők folyamán leomlott. A templom legértékesebb részei közé a szentélyben és a keleti falbelsőn látható középkori freskótöredékek tartoznak. Ezek között látható a kivont karddal és országalmával ábrázolt Szent István és az öt okos és öt balga szűz példázatára utaló képek is.

A templom mellett nyugszik Szathmáry Mihály rektor, aki itt működött 1804-től 1856-ig, haláláig. A homokkő síremlékén az idő megkoptatta mára betűket – írja ükapjáról visszaemlékezésében M. Csízy Jolán. Családi okmányok és magánnyomozás egybevetéséből tudom, hogy ő rejtegette bujdosásában unokáját – nagyanyám, Izsó Amália testvérét -Miklóst, aki a sárospataki diákéletet Görgey táborával önként felcserélvén, végig küzdötte a szabadságharcot. Ő ajánlotta be unokáját a rimaszombati Jakovetz sírköveshez inasnak, onnan már egyenesen, de nem rögök nélkül vezetett útja Ferenczy István kőfaragó műhelyén keresztül Pestre, majd Bécsbe, majd Münchenbe, ahol majd megalkotja a Búsuló juhász című, máig leghíresebb művét. Ennyit röviden Zsipről, a tíz szűzről és a mécsesben őrzendő olajról és a falu volt rektoráról.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .