Európa

Ő volt az utolsó azon albán püspökök közül, akik elszenvedték és túlélték az ateista kommunista diktatúra szörnyűségeit. Papként hosszú éveken keresztül volt börtönben, kínzásoknak vetették alá, de mindezek ellenére mindvégig tanúságot tett a Krisztushoz, az egyházhoz és a Szentatyához való hűségéről.

König bíboros halálának ötödik évfordulója

Bécsben konferenciával, könyvbemutatóval emlékeztek meg március 14-én a „felejthetetlen” Franz König (1905-2004) bíboros halálának ötödik évfordulójáról. A vallási, tudományos, politikai, gazdasági élet és a média képviselői is részt vettek a Szent István-dómban emlékére bemutatott főpapi szentmisén és a lelkiismeret témaköréről szóló konferencián. Bemutatták Annemarie Fenzl egyházmegyei levéltáros könyvét, a König bíboros – Honnan jövök? Hová megyek?, Szempontok a szorongás nélküli életre című munkát.

Német ellenálló püspök emlékezete

A Rottenburg-Stuttgart egyházmegye megemlékezett a hatvan évvel ezelőtt elhunyt Joannes Baptist Sproll (1870-1949) megyés püspökről. Sproll püspök már 1927-től szembefordult beszédeiben a nemzetiszocialista ideológiával. A nácik többször beverték ablakait, feldúlták irodáit. 1938-ban tüntetően bojkottálta a választást. Ettől kezdve bujkálnia kellett. Súlyos betegen érte meg a felszabadulást. Walter Kasper bíboros, aki egyik utóda, így emlékezett meg róla: „Olyan korán és keményen fordult szembe az egyházellenes agitációval, mint egyetlen más német püspök sem.”

Híreinket az AFP, az AsiaNews, a CEF, a KAP, a KNA, a La Croix,

a Magyar Kurír, valamint a Vatikáni Rádió anyagaiból válogattuk.  

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .