Alkoholfogyasztás a családban

Természetesen emiatt még senkinek sem kell rosszul éreznie magát. Az ésszerű mértékkel fogyasztott alkohol a felnőtt szervezet számára nem ártalmas. Ugyanakkor nagyon fontos, hogy a szülők néha átgondolják az alkoholhoz fűződő viszonyukat. A fiatalok legtöbbször jelen vannak szüleik, rokonaik italozásakor, és közben különböző – jó és rossz – élményeket szereznek. Belegondolt-e már valaki, mire gondolhatnak a gyerekek, amikor látják, hogy a társaság egyik-másik tagja egyre vidámabb és elengedettebb lesz, egyre jobban mosolyog, egyre oldottabban viselkedik italozás közben? A családi szokások és hiedelmek, a felnőttek példája határozza meg a fiatal generáció hozzáállását az italfogyasztáshoz is.


Az alkoholhoz fűződő felelősségteljes kapcsolatot is tanulni kell. A szülői példa az italfogyasztással kapcsolatos szokások kialakulásában is meghatározó jelentőségű.

Mit látnak, mit tapasztalnak a gyermekek otthon? Milyenek a szűkebb és a tágabb család alkoholfogyasztási szokásai? Hogyan vélekedik a család az alkoholról? Beszélnek-e otthon az italról, és ha igen, hogyan? Előfordul-e, hogy rokoni körben valaki többet ivott a kelleténél? Hogyan értékelik az ő viselkedését? Elmondhatja-e a gyermek őszintén a tapasztalatait? Lehet-e nyíltan beszélni otthon a furcsa, szokatlan eseményekről is? Mire használják az alkoholt a családban? Jó példát mutatnak-e a felnőttek a gyermekeknek? Mi történik akkor, ha néha nem? Kivel lehet, egyáltalán szabad-e erről beszélni?

A felnőtteknek a saját viselkedésükön keresztül kell megmutatniuk, hogy az alkohol mértékkel fogyasztható élvezeti szer. Ha a gyerekek azt látják, hogy szüleik az alkoholt problémamegoldásra, hangulatjavításra, stresszoldásra használják, azaz nem élnek, hanem visszaélnek vele, akkor előbb-utóbb könnyen ők is ebbe a hibába eshetnek majd.

Amit a gyerekek látnak, megélnek velünk a mindennapokban, az sokkal fontosabb annál, amit mondunk nekik.

„Mondják a szociálpszichológia szakemberei, a kábítószer-fogyasztás oka a magány és a kommunikáció hiánya is, amely súlyos gond a zajos és elidegenedett modern társadalomban, és a családban is” – hívta fel a problémára a figyelmet II. János Pál pápa. (Egyház, kábítószer, drogfüggőség, Új Ember, 2004)

Magyar Máltai Szeretetszolgálat
Fogadó Pszichoszociális Szolgálat
www.kimondhato.hu

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .