A vértesi erdőgazdaság a keresztény emlékhelyekért

A nemes célt szolgáló kezdeményezések egyike, hogy a társaság ezentúl minden évben pünkösd táján jótékonysági rendezvényt szervez valamely kiválasztott épület felújításának, szépítésének támogatására.

– Az idei első alkalommal a közigazgatásilag Gánthoz tartozó Kőhányáson lévő Avilai Szent Teréz-kápolna javára szerveztünk gyűjtést. Egyúttal felújíttattuk az épületben található harmóniumot is. Ünnepségünk a vérteskozmai egykori „csonkakeresztnél” kezdődött, melyet cégünk hozatott rendbe, és Ugrits Tamás, a Székesfehérvári egyházmegye püspöki irodaigazgatója szentelt fel. Ezután ünnepi mise következett a támogatásra kiválasztott kis istenházánál, majd a szertartást kulturális program követte, melyet úgy szerveztünk, hogy valamennyi környező település képviseltethesse magát. Így kisrégiós összefogás jött létre a cél megvalósítására – számolt be az első eredményekről a vezérigazgató.


Kocsis Mihály kiemelte továbbá, hogy a szervezés során felvették a kapcsolatot az egykori tulajdonos Esterházy-családdal, akik örömmel üdvözölték a kezdeményezést, és levélben köszöntötték az adományozó résztvevőket.

Megtudtuk azt is, hogy a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes védnökségével útjára indított, A Vértesi Erdő Zrt. a Vértes műemlékeiért elnevezésű programsorozat következő állomása Majk lesz, ahol az 1700-as évek közepén épült Celli Máriakápolna felújítása érdekében szerveznek gyűjtést jövő pünkösdkor.

– Másik kezdeményezésünk az Emlékezzünk! program, amelynek keretében azt a feladatot vállaltuk, hogy munkatársainkkal rendbe hozzuk és bekerítjük a működési területünkön lévő erdei temetőket, felkutatjuk, és méltón ápoljuk az egykori uradalmi erdészetben tevékenykedő erdészek sírját, illetve szorosan együttműködünk azokkal, akik már korábban is önkéntes munkát vállaltak az erdei temetők megőrzésében – tájékoztatott a vezérigazgató.
Mint elmondta, elsőként a Körtvélyespusztán található erdei temető környékét tisztították meg a gyomtól, szeméttől és törmeléktől, s a kis sírkert bekerítése sem várat sokáig magára.

Az újrafelfedezésre és felújításra váró keresztény-kulturális épített emlékek megbecsülésében fontos szerepe lehet annak a fotópályázatnak is, amelyet hagyományteremtő szándékkal hirdettek meg az emlékhelyek minél több szempontú megörökítésére.

– A fotópályázat hozadéka, hogy a Vértes értékes kincseit a pályázók mindannyian egyéni látószögüknek megfelelően fotózzák, ezért a felvételek az ő érzelmi viszonyulásukat is tükrözik, amikor a nagyközönség elé kerülnek. Szép sikerként könyvelhetjük el, hogy a pályázatra negyvenketten jelentkeztek, és kétszáztizenkét fotót küldtek be. Vagyis bőven lesz csodálni való azon a kiállításon, amely elsőként az oroszlányi Munkás Szent József-plébánián tekinthető majd meg október 20-ától – mondta el Kocsis Mihály. – A kezükben fényképezőgéppel barangoló fotósok élvezhetik a Vértes kivételes madárvilágának gyönyörű hangjait, azt a zenét, amelyet maga az erdő komponál. Eközben észrevétlenül kikapcsolódhatnak, egy felejthetetlen élménnyel gazdagodhatnak, s megerősödhet bennük a tudat, hogy az erdő, a természet önmagában véve nagy kincs, amelyet értékként kell továbbadnunk a következő nemzedéknek is.

Végezetül a vezérigazgató említést tett arról a megállapodásról is, amelyet szeptemberben írtak alá a Mária Út Közhasznú Egyesülettel, s amelynek értelmében részt vállalnak Mária-kertek, Szűzanya-szobrok, térdeplők és esőbeállók felállításában és későbbi karbantartásában, fejlesztésében.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .