A társadalmi felzárkóztatásért

Az integrációban óriási feladat hárul az egyházakra, hiszen fennállásuk óta hasonló területeken tevékenykednek. A közösség erősítésében, a leszakadóban lévő rétegek szociális és mentális támogatásában is rengeteget dolgoznak. Tervezzük, hogy a közeljövőben olyan programokat valósítunk meg, amelyeken elengedhetetlen az egyházi jelenlét. Ilyen esemény volt például idén a pünkösdöt megelőző szombaton a Csanyik-völgyben megrendezett „Lelki híd”, melyet a csíksomlyói zarándokok közösségével együtt valósítottunk meg. A magyarság és az összetartozás jegyében megrendezett ünnepi esemény számos kulturális és családi programmal várta az érdeklődőket. Miskolcon és környékén szeretnénk tovább erősíteni az egyházi jelenlétet, mert úgy vélem, hogy csak együtt tudunk jól működő közösséget teremteni.


– A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia döntésének megfelelően idén Miskolcon rendeztük meg a Katolikus Társadalmi Napokat. Fontos megemlítenem, hogy a térség mindennapjaiban az „evangélium életre váltására” helyezzük a hangsúlyt – mondta Palánki Ferenc egri segédpüspök. – Ez az esemény kiváló lehetőséget jelentett arra, hogy megismertessük az emberekkel a törekvéseinket, bemutassuk a hétköznapi munkánkat, azt a szolgálatot, amit a különféle egyházi szervezetek, intézmények, szerzetesrendek végeznek a szegényekért, az elesettekért, a betegekért, a fiatalságért. Az esemény és a mi működésünk célja is az, hogy szebbé, jobbá, élhetőbbé tegyük az emberek életét. Ahogyan Jézus mondja: „Én azért jöttem, hogy életük legyen és bőségben legyen” (Jn, 10,10). A Kattárs különféle fórumain választ keresünk életünk kérdéseire, és tudjuk, hogy a válasz maga Jézus.

Azért is döntött a püspöki konferencia Miskolc városa mellett, mert itt valóban sok a probléma, de nagyon sok a jó és hasznos kezdeményezés is. Nem győzöm eleget hangsúlyozni, hogy Miskolcnak sokkal jobb az élete, mint a híre… Az oktatás terén például tavaly nagy változások történtek: megduplázódott az egyházi tulajdonú és vezetésű létesítmények száma, így már nyolcvan egyházi köznevelési intézményünk van. Szeretnénk minél jobban odafordulni a jövő nemzedéke felé, hogy biztos értékrend mentén, világos tanításban növekedhessenek a fiatalok. Miskolc az egyházmegye legnagyobb városa, így az egri karitászközpont mellett létrehoztunk egy helyi adománygyűjtő pontot, hogy segíthessünk az itt élők anyagi, egzisztenciális vagy egyéb gondjainak megoldásában.

Természetesen nem tudjuk minden egyes rászorulónak „megoldani az életét”, de mindenki számára segítséget nyújtunk abban, hogy továbblendülhessen egy-egy nehézségen, és újra a kezébe vehesse élete irányítását. Létrehoztunk egy hospice-intézményt, kiépítettük a nevelőszülői hálózatot, számos kezdeményezést valósítottunk meg, amelyeken keresztül azt szeretnénk megmutatni az itt élő embereknek, hogy társaik vagyunk a mindennapokban. Ennek köszönhetően rengetegen jönnek és kopogtatnak nálunk, s mi nem kérdezzük, hogy ki milyen vallású, származású, világnézetű. Az egyetlen szempont, amelyet szem előtt tartunk: az emberség. Ahogyan Krisztus sem ment el soha részvét nélkül a szenvedő mellett, hanem a szó szoros érelmében részt vett az emberek életében.

Fotó: Kissimon István

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .