A lengyel uniós elnökség tervei

Ahogy azt a Nézőpont Intézet elemzése is megállapítja, a lengyel kormány bizonyára mindent megtesz majd azért, hogy az egész európai közösség előtt megmutassa az ország méretéből és gazdasági súlyából eredő érdekérvényesítő képességét.
   
A felmérések szerint valamennyi tagállam közül Lengyelországban a második legnagyobb az uniót támogatók aránya. Ennek megfelelően „derűlátó elnökségre” számíthatunk, bár az összképet beárnyékolja, hogy a lengyel kormány nem támaszkodhat olyan, kétharmados felhatalmazásnak köszönhető stabil háttérre, mint a magyar kormány. Ráadásul lengyel földön idén októberben országgyűlési választásokat tartanak, amelyek valósággal kettévágják majd az uniós elnökséget. A jelenlegi kilátások szerint egypárti kormányra nincs sok esély
– a lehetséges forgatókönyvek közül a kormányon lévő, jobbközép Polgári Platform és partnere, a Parasztpárt további együttműködése tűnik a legvalószínűbbnek.
   
A választási kampány és a kormányalakítás feltehetően elvonja majd a lengyel politikusok figyelmét az elnökségi feladatoktól. Az sem könnyíti meg Varsó dolgát, hogy a második féléves elnökség ideje lerövidül, annak következtében, hogy a brüsszeli képviselők nyári szabadsága köztudottan hosszú, a karácsonyi ünnepkör miatt pedig már december közepén kiürülnek az uniós hivatalok.
  
Donald Tusk miniszterelnök és kormányának tagjai több nyilatkozatukban is megerősítették, hogy a második félévben folytatni kívánják a magyar elnökség idején megkezdett folyamatokat. Ezek sorából kiemelkedik egy látványos ügy: Horvátország 2013-ra tervezett uniós csatlakozási szerződése, amelynek aláírására már akár idén decemberben sor kerülhet. Mindamellett kérdés, hogy Varsó mennyire fogja szorgalmazni a magyar kormány által napirendre tűzött uniós romastratégiát, tekintettel arra, hogy a lengyel belpolitikát csak igen kis mértékben érinti a romakérdés.
     
A most lezárult magyar soros elnökséghez hasonlóan a lengyelt is nagyon színes kulturális program jellemzi.
    
A hat hónap során mintegy ezer művészeti programot rendeznek százhetven kulturális szervezet közreműködésével. Továbbá tíz kiemelt fővárosban (Brüsszel, Párizs, London, Berlin, Madrid, Moszkva, Kijev, Minszk, Peking és Tokió) több száz rangos koncertre és kiállításra kerül sor az Adam Mickiewicz Intézet és a lengyel külügyminisztérium szervezésében.
     
A lengyel – magyar együttműködés szép gesztusaként az átadás-átvétel napján tartott varsói nyitóünnepség a Téka együttes fellépésével kezdődött.

 

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .