A Hópárduc a hegyen maradt

Ami biztos, s ami felett nem is érdemes vitázni: Erőss Zsolt volt a legnagyobb magyar alpinista. A világ tizennégy, nyolcezer méter feletti csúcsából megmászott tízet. Kettőre már műlábbal jutott fel, amely világviszonylatban is jelentős teljesítmény. Magyarként pedig ő volt az első, aki elérte a Föld legmagasabb csúcsát, a Mount Everestet.

Erőss Zsolt Csíkszeredában született 1968-ban. Gyergyószentmiklóson érettségizett. A hegymászást 1981-ben kezdte a Békás-szorosban, majd 1983-tól szervezett keretek között mászott a Gyergyói Vasasban, illetve a Kolozsvári Akarat Egyesületben. Húszéves volt, amikor családjával áttelepült Magyarországra. Első expedíciós hegymászásán 1990-ben vett részt az Elbruszon. A következő években megmászta a Tien-san és a Pamír több csúcsát. Felért a volt Szovjetunió mind az öt, hétezer méter feletti csúcsára. Ekkor kapta a Hópárduc nevet. Tagja volt 1996-ban az első magyar Mount Everest-expedíciónak, amelyen két sikertelen csúcstámadást hajtott végre. Első nyolcezrese a Nanga Parbat volt 1999-ben, amelyet új útvonalon hódított meg, kivívva ezzel Reinhold Messner, az alpinistalegenda elismerését is. A Csomolungma második csúcstámadása 2002-ben sikerült, s ezzel Erőss lett az első magyar állampolgár, aki elérte a világ tetejét. Ettől az évtől kezdve csak hegymászásból élt. Megnősült, két gyermeke született.


Kollár Lajossal és Mécs Lászlóval 2003-ban hozták létre a Magyar Himalája-expedíciók sorozatot. Ennek keretében Erőss a következő években hat nyolcezrest mászott meg.

Három éve, 2010. január 2-án balesetet szenvedett a Magas-Tátrában. Mindkét lábát eltörte. Jobb lábát a nyílt, darabos törés várható szövődményei miatt és a korai rehabilitáció lehetősége érdekében térd alatt amputálták. Felépülése után, műlábbal már szeptember végén hétezeregyszáz méter magasra jutott fel, 2011 tavaszán pedig a Lhoce csúcsát hódította meg.

A halálesettel végződő Annapurna-expedíció tavaly májusban volt. Erőss Horváth Tiborral és Mécs Lászlóval vágott neki a hegynek. Sok probléma és emberi konfliktusok is tűzdelték az utat. Mécs belátta, olyan szakasz előtt állnak, amelyen nincs értelme valameddig felmenni, s aztán vagy lejönni, vagy nem. Ő visszafordult. Erőss mindenképpen menni akart. Sok viszontagság közepette feljutott a csúcsra, és végül épségben leért a táborba. Horváth Tibor azonban életét vesztette. Néhány hete, május 20-án Erőss Zsolt Kiss Péterrel együtt érte el a Kancsendzönga csúcsát, azonban a feljutás túl sok időt, közel 24 órát és rengeteg energiát vett igénybe. A két hegymászó nem tudott visszaereszkedni a négyes táborba. Az ember szíve is belesajdul, ahogy visszaolvassa Erőss Zsolt az Új Embernek 2002 novemberében adott interjúját, amelyben ezt mondta: „A hegyen nemcsak a külső veszélyek leselkednek az emberre, hanem a saját rossz döntései is. Úgy kell beosztani az időt és az erőt, hogy a visszaútra is elegendő legyen. A kellő időben kell visszafordulni, akár méterekre a csúcstól. Ehhez nagy lelkierő, mondhatni bátorság szükséges. Akiben a becsvágy erősebb a józan észnél, az ott pusztul.”

Nem tudjuk, mi történt azon a májusi napon a Kancsendzöngán, a Himalája harmadik legmagasabb hegyén. Tapasztalt hegymászók, Erőss Zsolt özvegye is csak találgatnak. Abban mindenki egyetért, rossz döntés, döntések okozhatták a tragédiát. Erőss Zsolt átlépett egy határt, nem általában véve, nem a hegymászók tízparancsolatában rejlőt, hanem azt, amelyet mindenki maga ismer, de amelynek vonalán belül időnként mégis oly nehéz megmaradni: a sajátját.

Kancsendzönga – azt jelenti magyarul – A nagy hó öt kincse. Az ott élők bármit is értsenek ezen az öt kincsen, nekünk, magyaroknak ez a hegy Erőss Zsolt és Kiss Péter személyében most már örökre rejt egy hatodik és hetedik kincset is.

Erőss Zsolt a tizennégy nyolcezres hegy közül tizet mászott meg:

1999 – Nanga Parbat (8126 m) 2002 – Csomolungma (8850 m) 2003 – Gasherbrum II (8035 m) 2006 – Dhaulagiri (8167 m) 2007 – Gasherbrum I (8068 m) 2007 – Broad Peak (8047 m) 2008 – Makalu (8463 m) 2009 – Manaszlu (8156 m) 2011 – Lhoce (8516 m) – műlábbal 2013 – Kancsendzönga (8586 m) – műlábbal

KISS PÉTER

Gyöngyösön született 1986-ban. Gyerekkorában teljesítménytúrázóként sportolt, két alkalommal is elnyerte „Az év teljesítménytúrázója” címet. Tizennyolc évesen kezdett barlangászni és hegyet mászni. Barlangászként körülbelül tizenöt kilométernyi barlangjárat feltárásában vett részt. A magyarországi hegyek, majd a Magas-Tátra után – első magyarként – az Alpok összes (nyolcvankét) négyezer méter fölötti csúcsát megmászta. A Großglocknert öt különböző irányból is elérte. Sokszor teljesítette a maratoni távot, ötször futotta körbe a Balatont. A 26. Budapest Nemzetközi Maratont 2011-ben barlangász-felszerelésben futotta végig. A beszámolók szerint nem hagyta cserben a legyengült Erőss Zsoltot. Nem gondolkodott a saját életéről akkor, amikor egy másik emberét kellett megmentenie.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .