A házipatika növényei

Virágai, levelei és bogyós termései gyógyerővel rendelkeznek. Nézzük csak, milyen betegségek ellen hatásosak! A felsorolt növényi részekből kivont droggal vagy forrázatával gyógyítható a vérkeringési rendellenesség, a magas vérnyomás, az érelmeszesedés, a szívidegesség és az elégtelen szívműködés. Ínséges, háborús időkben szárított és őrölt magvaival helyettesítették a babkávét. A galagonya a méhészek által is nagyra becsült fa, virágzásakor méhek és más rovarok ezrei döngicsélnek a virágok körül.


Ám az Európában honos nyolc fajból csupán kettő, a cseregalagonya és az egybibés galagonya rendelkezik ezen erényekkel. Ez utóbbi a legelterjedtebb faj idehaza.

Bábakalács (Carlina)

Botanikai nevében e növény Nagy Károlynak, a Frank Birodalom császárának állít emléket. Népi elnevezései: földi rózsa, vad articsóka.
Bábakaláccsal a hazai kiránduló elsősorban a Mátra és a Bükk hegységben találkozhat, tekintve, hogy magashegyi klímát kedvelő növény. A fészkes-virágzatúak népes családjába tartozik. A rövid, mindössze egy-két centiméteres száron nyíló virágzatot ezüstös fészekpikkelyek alkotják, maga a fészek pedig sárgás-piros. Ezeket tőrózsában álló, arasznyi hosszúságú, kiterülő levelek körítik.

Gyógyászati szempontból az arasznyi hosszú, vastag karógyökér bír jelentőséggel. Karlinaoxid-tartalmú illóolaj nyerhető belőle, amely baktériumölő hatású, és serkenti a máj működését. Tartalmaz ezenkívül inulint, cseranyagot és gyantát. Mindezeknek köszönhetően jó izzasztó-, vizelethajtó és nyálkaoldó szer. A szárított gyökerek főzetével ugyanakkor bőrkiütéseket, ekcémát is kezelnek.

Védett növény lévén, csak kertészetekben vásárolt példányok kerülhetnek a házikertekbe!

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .