Virágözön Csokonai városában

A negyvenéves jubileumon a rendezvény „átlépte a város kapuját”, azóta több hazai nagyvárosban is bemutatkozott egy-egy virágkocsi. 2009-ben a vándorút első állomásaként Budapestre, majd Balatonfüredre látogatott el, 2010-ben „bevette” Eger városát, majd átszelve az országot két kocsi érkezett Pécsre, kapcsolódva az Európa Kulturális Fővárosa programsorozathoz. 2011-ben Cegléd városában vendégeskedett a rendezvény.


Az esemény gyökerei 1905-ig nyúlnak vissza. Ekkor rendeztek a város főutcáján egy látványos, jótékonysági virágkorzót, amelynek bevételéből mentőkocsit vettek. A karnevált, amelyet egyébként megszokásból, de tévesen hívunk annak, hiszen nem a farsangi időszakhoz kapcsolódik, 1966 óta néhány kihagyással minden évben Szent István napján rendezik meg.

A díszítés két-három héttel augusztus 20-a előtt kezdődik. Hagyományosan különböző vállalkozások, cégek végzik és hárommillió szál, nagyrészt szárazvirágot használnak fel. A kocsiknak az ünnep napjára, reggel hat órára kell teljes pompában, „menetre készen” díszelegniük. Előfordul, hogy a szorgos, díszítő kezek még 19-én éjszaka sem pihennek. Minden évben hagyományosan a „Szent Korona” nyitja a menetet, a további kompozíciókban mindig látható valamilyen fantáziadús jelenet. Ebben az évben a Titanic nevű lesz az egyik fő látványosság.

A felvonulás reggel nyolckor kezdődik. A város főutcáján a Piac utcán át, a Nagytemlom előtt a Nagyerdei Stadionba vonul a pompás menet meghívott városi, testvérvárosi együttesekkel, hazai és külföldi előadókkal, táncosokkal, zenekarokkal, zászlódobálókkal, mazsorettekkel. Tíz órára eljutnak a Nagyerdei Stadionba. A zsűri itt osztja ki a díjakat a legszebb kompozícióknak.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .