A gondolat szabadságának szigete

Ebből az iskolából került ki az utóbbi évtizedekben a magyar papság közel egynegyede, az országos és a helyi közélet számos jeles személyisége, valamint sok-sok becsületes, családját és hivatását-szakmáját szerető ember, családapa.

A szeptember 8-i esztergomi lelkinap után szeptember 9-én az Országház Felsőházi termében tartottak ünnepséget, amelyen Schmitt Pál köztársasági elnök is megjelent, és a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetésben részesítette az iskola egykori és jelenlegi igazgatóját, Reisz Pál és Tokár János atyákat, az iskolának pedig köztársasági díszoklevelet adományozott.

Az Országgyűlés elnöke, Kövér László levélben üdvözölte a gimnázium hajdani és mai diákjait. Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár arról szólt, hogy hazánkban ma azokból az emberekből van a legnagyobb hiány, akik mindenkit emberszámba vesznek Isten gyermekei közül. A ferencesek ilyenek, és ezt Orbán Viktor miniszterelnök nevében is köszöni, mondta. Hangsúlyozta, a ferencesek mindig vállalták mások terheit, különösen a legelesettebbekét.

Az ünnepségen az esztergomi iskola nagy tanáregyéniségeiről, Forró Kamillról, Nagy Sándor Arisztidről, Hajdú Antalról, Huszár Jeromosról és Iglói Ignácról is megemlékeztek egykori kollégáik és diákjaik. Egy öregdiák azt emelte ki, hogy a gondolat szabadságáért a leghálásabb volt iskolájának. Miközben az iskola falain kívül a diktatúra igyekezett megszabni az élet rendjét, az esztergomi gimnázium a tehetségek kibontakozásának, a gondolat szabadságának szigete maradt.

 

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .