A fiatalok és az alkohol (I. rész)

A felnőttek többsége nem gondolkozik azon, mit is jelent az, amikor a gyermekek először érintkeznek az alkohollal. Ám feltétlenül tudniuk kell a következőket:

• A gyermekek idegrendszere sokkal érzékenyebb, mint a felnőtteké – már 0,5 ezrelék véralkoholszint mellett is elveszíthetik az eszméletüket. Alkoholmérgezés esetén azonnal orvoshoz kell fordulni!

• Minél kisebb a gyermek súlya, annál inkább növeli a szervezetben a véralkoholszintet az elfogyasztott alkohol. Már a kis mennyiségű alkohol is végzetes lehet!

• A kisebb gyerekeknél hiányzik az egyébként annyira jellemző mámoros kezdeti fázis. A gyermek váratlan hirtelenséggel képes éber állapotból mély kábulatba esni.


• Az alkohol hatással van a gyermekek lelki-szellemi és fizikai fejlődésére is.

A pubertáskor különösen nehéz életszakasz az alkohol szempontjából is. A fiatalok szeretnének leválni a szülőkről, de a felnőttek világa még komoly nehézségeket jelent számukra. A testi változások, az első szerelmi csalódások, az iskolai teljesítménynyomás is rendkívül megnehezíti ezt az időszakot. Az alkoholfogyasztás kezdete is erre az időre tehető. Az ital nem feltétlenül ízlik minden fiatalnak, de oldja a kamaszokra olyannyira jellemző gátlásokat, nyugtat, és ráadásul általa szembe lehet szállni a felnőttek tilalmaival. Az alkohol elfeledteti az önbizalom hiányát, és tompítja a jövő bizonytalanságát. A fiatalok együttlétekor az alkoholfogyasztás általában az erő jele, a csoport nyomása pedig együttivásra buzdít. A kamaszok így akarják megmutatni „ki a legény – és egyre inkább a leány! – a gáton”.

(Folytatjuk.)

Magyar Máltai Szeretetszolgálat www.kimondhato.hu

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .