- Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az egészséges táplálkozás bizony tanult viselkedés. Bármikor elkezdhetjük átalakítani a gyerekek étkezését. Fontos a családi minta is: ha mi magunk nem eszünk zöldséget, gyümölcsöt, nem tudjuk meggyőzni a gyerekünket sem arról, hogy milyen jót tesz neki.
- A tízórai nem váltja ki az otthoni reggelit.
- Vegyük figyelembe a gyerekünk ízlését. Fogadjuk el, ha valamit nem szeret, vagy ha édesszájú.
- Kérjük meg a gyerekünket, hogy ne dobja ki a maradékot, hanem hozza haza. Így hamar kiderül, mit nem hajlandó megenni, illetve mekkora adag ételre van szüksége egy nap. Fontos, hogy ne szidjuk le, ha valamit meghagyott. Inkább derítsük ki, miért nem ette meg.
- Az optimális tízórai sokféle élelmiszertípusból áll, és nagyjából leképezi a tápanyagpiramis helyes arányait: legtöbb benne a gabonaféle (pékáru, müzli), ezt követi a zöldség-gyümölcs, majd a fehérje (tejtermék, tojás, hús), a legkevesebb pedig az édesség.
- Ne feledkezzünk el az innivalóról sem, de figyeljünk oda a cukortartalomra. A gyümölcslé legyen százszázalékos. Hogyha lefagyasztunk egy kis doboz innivalót, az „jégakkuként” működve hidegen tartja a tízórais csomagot.
- Ne sajnáljuk a pénzt a jó minőségű, hagyományos eljárással készített pékárukra. Egyrészt azért, mert sokkal több tápanyag van bennük, mint a „felfújt”, adalékanyagokkal dúsított társaikban, másrészt pedig azért, mert a fűrészpor ízű, fojtós kenyérszeletek közé hiába tesszük a legfinomabb sajtot, felvágottat, nem lesz jó ízű a tízórai. Egy jó minőségű, ropogós kifliből azonban akkor is finom szendvics lesz, ha csak sajtkrémet kenünk bele.
- Ne mindig ugyanazt a kenyeret vegyük. Próbáljunk ki új ízeket: krumplis, magvas, teljes kiőrlésű, fehér, rozsos kenyér… És új formákat is: bagett, pita, tortilla, bagel, ciabatta…
- Ha vacsorát vagy ebédet főzünk, gondoljunk a másnapra is. Néha egy pecsenyezsíros magvas zsemle csemege uborkával a legjobb tízórai.
- Próbáljunk mindennap zöldséget csempészni a szendvicsbe. A gyümölcsöt talán szívesebben megeszik a gyerekek, de fontos, hogy ne mindig ugyanazt csomagoljuk. Pakolhatunk aszalt gyümölcsöket is.
- Szerezzünk be néhány kicsi műanyag dobozt, illetve lezárható, elmosható nejlonzacskót, és ezekbe csomagoljunk. Bár ezekre kicsit többet kell költeni, mint az egyszerű uzsonnás zacskókra, ám sokszor használhatjuk őket, és így a környezetet is kíméljük. A szendvicset csomagoljuk folpackba – nincs kiábrándítóbb, mint az átázott szalvétát szedegetni a szendvics széléről.
- Készítsük össze a gyerekekkel együtt a tízórait. Így sokkal szívesebben fogják megenni.
- Rejtsünk néha valami meglepetést is a csomagba: egy kedves üzenetet vagy egy kicsi édességet. Főleg akkor, ha nehéz nap, felelés, dolgozat vár a gyerekünkre.