Vatikán

A Szentatya homíliájának középpontjában az egyház szabadsága állt. „A péteri szolgálat a szabadság biztosítéka abban az értelemben, hogy garantálja az igazsághoz, a hiteles hagyományhoz való teljes csatlakozást. Az üldöztetések, amelyek nem hiányoztak az egyház kétezer éves történelme során, nem a legnagyobb veszélyt jelentik. A legnagyobb kárt ugyanis azok okozzák, akik beszennyezik tagjai és közösségei hitét és keresztény életét, kikezdve a misztikus test integritását, legyengítve prófétai és tanúságtevő képességét, elhomályosítva szépségét” – hangsúlyozta a pápa.

Fordulópont előtt a katolikus-ortodox párbeszéd

XVI. Benedek június 28-án fogadta a konstantinápolyi ortodox ökumenikus patriarchátus küldöttségét: Gennadios Limouris metropolitát, Bartholomaiosz Joannis Kessidis püspököt és Theodoros Meimarist, a Fanar képviselőjét. A pápai kihallgatáson jelen volt Walter Kasper bíboros is. A pápa utalt a teológiai párbeszédet szorgalmazó nemzetközi bizottság októberben Pafoszban tartott megbeszélésének folytatására, amely most fordulóponthoz érkezett, amennyiben Péter primátusával, pontosabban azzal foglalkozik, hogy az első évezredben Róma püspöke milyen szerepet töltött be az egyházi egység megőrzésében. „Mindannyian szívből imádkozunk – mondta a pápa -, hogy a következő bécsi közgyűlés során a bizottság tagjai a Szentlélek megvilágosító kegyelmével folytathassák eszmecseréiket erről a rendkívül fontos és nehéz kérdésről.” Biztatónak nevezte, hogy a konstantinápolyi pátriárka és a szent szinódus is nagy jelentőséget tulajdonít a párbeszédnek. Reményének adott hangot, hogy az ökumenikus patriarchátus is testvéri küldöttséggel vesz részt az őszi közel-keleti szinódus munkájában.

A Püspöki Kongregáció új prefektusa

A Szentatya június 30-án a kanadai Marc Quellet bíborost (képünkön) nevezte ki a püspöki kongregáció élére a hetvenöt éves Giovanni Battista Re bíboros utódául. Marc Quellet 1944-ben született a kanadai Lamotte-ban. Római tanulmányok után Montrealban volt teológiaprofesszor. 2002 óta que-beci érsek, 2003 óta bíboros. (Zenit)

A Missziós Kongregáció gazdálkodásáról

Federico Lombardi szentszéki szóvivő június 29-én újságírók kérdésére válaszolva annak a meggyőződésének adott hangot, hogy Crescenzio Sepe bíboros 2001-től 2006-ig, a missziós kongregáció élén korrekt módon végezte feladatát, és minderre hamarosan fényt derít az igazságszolgáltatás. A hitterjesztési kongregáció célja az evangelizálás és a missziós együttműködés irányítása és összehangolása világszerte; finanszírozza a missziós országok papságának képzését, továbbá gyermekeket és szegényeket segít. Ez a széles körű tevékenység jelentős pénzügyi forrásokat igényel. A Népek Evangelizálása Kongregáció elsősorban a missziós világnapon összegyűlt adományokból fedezi a költségeket, amelyeket az egyes országok pápai missziós művei osztanak szét. Bevételének másik forrása saját pénz- és ingatlanvagyonából származik. Ez a vagyon az évtizedek során halmozódott fel számtalan jótevő hagyatékából és adományából. Értékesítése természetesen nagy és összetett feladatot jelent, amelyhez különféle szakértőkre, tanácsadókra van szükség. Minden pénzügyi művelet ki van téve téves értékelésnek és a nemzetközi piac hullámzásának.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .