Vatikán

A szó és a csend dinamikája a mi imaéletünkre is vonatkozik. Az evangéliumok is többször utalnak arra, hogy Jézus – elsősorban a fontos döntések előtt – a tömegtől távoli helyre vonul, hogy csendben tudjon imádkozni, és lelke mélyén helyet teremtsen Isten számára. Fontos tehát, hogy újra megtanuljunk a csendben megnyílni Isten Igéje számára. Isten hallgatása nem jelenti azt, hogy nincs velünk. 

A teológia távlatai

 Március 8-án új dokumentumot tett közzé honlapján a Nemzetközi Teológiai Bizottság. Az angol nyelvű dokumentum címe: Theology Today: Perspectives, Principles and Criteria (A teológia ma: távlatok, alapelvek, kritériumok). A szöveg a mai teológia néhány időszerű kérdését vizsgálja, és javaslatokat ad módszertani ismérvek számára, amelyek nélkülözhetetlenek a katolikus teológiában a hasonló tudományágakhoz képest, mint a vallási tudományok. A szöveg három fejezetben a következő témákkal foglalkozik: a teológia feltétele Isten szavának meghallgatása és elfogadása a hitben, a teológiát az egyház közösségében művelik, a teológia szándéka az isteni igazság megközelítése tudományos módon, az igazi bölcsesség távlatában. Az új dokumentum szövegét őszi plenáris ülésén, 2011. november 29-én fogadta el a Nemzetközi Teológiai Bizottság. A szöveget most tették közzé. 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .