Újjászületett az esztergomi Prímási Pince

A bazilika előtti tér alatt elhelyezkedő, 3700 négyzetméter alapterületű pincerendszert a XIX. század elején alakították ki. Megépítésével egyrészt csökkentették a Várhegyre felvezető rámpa feltöltési költségeit, másrészt pedig megfelelő kezelési és tárolási helyet biztosítottak az egyházmegye területén termett ó- és újbor, valamint az ország más vidékein készített borok számára. A saját birtokon termesztett szőlőből előállított, illetve a szőlőtizedből származó bor jövedelmének egy részét az érsekség alkalmazottainak fizetésére fordították. A múlt század ötvenes éveiben a pincerendszert a megszálló szovjet csapatok raktárnak és harckocsi garázsnak használták. A későbbi közműépítési munkálatok során a szigetelésre szolgáló agyagréteget megbontották. A falak beáztak, az építmény fokozatosan romló állapota már a bazilika stabilitását is veszélyeztette. A múlt év tavaszán, a Nemzeti Fejlesztési Terv keretében kezdődtek meg az elkerülhetetlenné váló felújítási munkálatok, amelyek a napokban fejeződtek be. Az esztergomi érsekség ma már mezőgazdasági tevékenységet nem folytat, így saját bortermelése sincs. Az érseki pincéknek új funkciót kellett keresni. A sokat látott falak között júniusban nyitja meg kapuit a Prímás Pince Turisztikai és Borkulturális Központ. A földalatti komplexum turisztikai fogadóközpontja végre kulturált teret nyújt a Várhegyre érkező turistáknak és zarándokoknak, akik megismerkedhetnek Esztergom és környéke látnivalóival. Mielőtt a vendégek a pincéből induló panorámalifttel feljutnának a főszékesegyház előtti térre, érdemes bebarangolniuk a „kispincét”, vagyis az interaktív borászati kiállítást, ahol a magyar bor évszázadaival, a bor és az egyház kapcsolatával, illetve a bor misztériumával ismerkedhetnek meg. Az Erdő Péter bíboros kezdeményezésére megalakult Prímási Borrend küldetésével összhangban, az egész Kárpát-medence szőlőterületeivel, pincészeteivel is megismerkedhetünk. A palackba zárt termésen keresztül lélekben bebarangolhatjuk a felvidéki, erdélyi, délvidéki vagy éppen burgenlandi dűlőket. A legkiválóbb tételek a Vinum Primatis megkülönböztető címkét és jelzést kapják, a liturgia borát pedig a Vinum Liturgicum borcsalád miseborai adják. A Prímási Pince megújuló éttermében a zamatos italok mellett a magyar tájegységek jellegzetes ételei várják a vendégeket, teljessé téve a körutat.

  

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .