Szent Miklós ereklyéje Oroszországba érkezett

Fotó: News.va

 

Ortodox hívek tömegei álltak sorba, hogy leróhassák tiszteletüket a pravoszláv egyház egyik legnagyobb szentje, Szent Miklós, orosz nevén Nyikolaj Csudotvorec, azaz Csodatevő ­Miklós ereklyéje előtt.

A relikviát zarándokok fogadták a vnukovói nemzetközi repülőtéren, meghajlással és csókkal fejezve ki tiszteletüket a szent püspök előtt. A csontereklyét innen a Megváltó Krisztus-székesegyházba vitték, amely az 1931-ben az ateista szovjet hatóságok által felrobbantott régi katedrális mása. Az eredeti templom negyven éven át épült a XIX. században, rekonstrukciója a Szovjetunió felbomlása után, 1995 és 2000 között készült el.
Szent Miklós ereklyéit a dél-olaszországi Bariban őrzik, a Szent Miklós-bazilika kriptájában. Az innen háromezer kilométerre fekvő orosz fővárosba csupán a szent földi maradványainak egy kis részét vitték el: a bordacsont egy darabkáját. Az ereklyét kilencszázharminc év óta most először mozdították el nyughelyéről. Mindez annak az egyezménynek a nyomán valósulhatott meg, amelyet tavalyi, történelmi jelentőségű találkozója során Kubában kötött egymással Ferenc pápa és Kirill pátriárka, a két egyház vezetője.
Moszkva templomaiban május 21-én, vasárnap harangzúgás jelezte a szent relikviájának érkezését. Kirill pátriárka az ereklye fogadásakor elmondta: Szent Miklós tisztelete egyesíti a keleti ortodox egyházat és a római katolikus keresztényeket.
A IV. században élt Szent Miklós a mai Török­ország területén található Müra püspöke volt. 1087-ben olasz kereskedők vitték a testét a kis-ázsiai városból Olaszországba.
A relikvia június közepéig lesz látható a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban, ezután Szentpéterváron helyezik ki tiszteletadásra, majd július 12-én szállítják vissza Bariba.

 

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .