Pápák az ENSZ-ben

„Az egész katolikus egyház és saját jóváhagyásunkat hoztuk ennek a szervezetnek, mert meg vagyunk győződve arról, hogy ez a szervezet képviseli a modern civilizáció egyetlen járható útját a béke megteremtése felé. Amikor ezt mondjuk, úgy érezzük, hogy halottak és élők szavát tolmácsoljuk. Azoknak a halottaknak a szavát, akik az elmúlt rettenetes háborúkban pusztultak el, és azoknak az élőknek a szavát, akik túlélték ezeket a rettenetes borzalmakat. Önök ugyanazt akarják politikai síkon elérni, amit a katolikus egyház lelki síkon hoz létre: a népek testvériségét. Soha többé háborút! A veszély nem a haladásból és a tudományból, hanem magából az emberből származik.” – VI. Pál pápa kezdeményezésére az emberi jogok egyetemes kihirdetésének huszadik évfordulóján minden esztendő január első napját a béke világnapjaként ünnepli a katolikus egyház.

II. János Pál pápa 1979-ben Írországból utazott az USA-ba, ahol felszólalt az ENSZ közgyűlésén is. Mint mondta, a pápa jelenlétének fő indítéka, hogy az egyház érdeklődik a szervezet tevékenysége iránt, amely arra törekszik, hogy minden lehetséges eszközzel az egyetértés és a béke együttműködését segítse elő. Beszédében utalt arra, hogy az ENSZ meghirdette a gyermekévet, ezzel felhíva a világ figyelmét a felnövekvő nemzedékek helyzetére, hogy az ezredfordulóra mindenki számára biztosítsák a békét.

1995-ben ismét beszédet mondott az ENSZ-ben II. János Pál pápa. Szólt az 1989- 90-es közép- és kelet-európai erőszakmentes forradalmakról, a nemzetek szabadságért vívott küzdelmeiről. A II. világháborúra kitérve a többi közt ezt mondta: „Ötven évvel a II. világháború befejezése után meg kell emlékeznünk arról, hogy ezt a háborút a nemzetek jogainak megsértése miatt vívták. Iszonyatos bűntetteket követtek el, más kultúrák és népek alsóbbrendűségét hirdetve. Az ENSZ abból a meggyőződésből jött létre, hogy az ilyen nézetek szöges ellentétben állnak a békével. Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata elkötelezte magát, hogy az embereket, népeket, kultúrákat megvédje az igazságtalan és erőszakos agressziótól.” XVI. Benedek pápa 2008 áprilisában járt az Egyesült Államokban, ő is felszólalt az ENSZ közgyűlésén. Benedek pápa szólt az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatáról is. A többi közt ezt mondta: „A Charta érdeme, hogy közös nevezőre hozta a különböző kultúrákat, jogi és intézményi modelleket az alapvető jogok és értékek tekintetében. Az emberi jogok előmozdítása a leghatékonyabb stratégia az országok és társadalmi csoportok közti egyenlőtlenségek megszüntetésére és a biztonság erősítésére.”XVI. Benedek pápa beszéde végén kifejtette: „A Szentszék ENSZ-beli tevékenysége a hívők szabadságának biztosítására, valamint az emberi jogok védelmének erősítésére irányul.”

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .