Már tudjuk az irányt

A nyolc országot, Albániát, Bulgáriát, Magyarországot, Olaszországot, Romániát, Szerbiát, Szlovákiát és Ukrajnát, illetve tizennyolc állami és civilszervezetet összefogó, közel kétmillió eurós, PAIRS elnevezésű európai uniós projekt célja, hogy a következő két évben összegyűjtse és bemutassa a pozitív példákat, a jól működő módszereket a romák integrációjában, s javaslatot tegyen az erre a területre szánt európai uniós és nemzeti források megfelelő felhasználására. Fontos a felzárkóztatási programok tisztességes, hiteles, alapos prezentációja és értékelése, méghozzá nem csupán a felzárkóztatandók, de a többségi társadalom szempontjából is, hiszen így az adófizetők láthatják, mire költöttük a pénzüket – hangsúlyozta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. Mint mondta, a magyar kormányzat a romaintegráció ügyét szolgálja, s szemléletváltozást hozott abban is, hogy nagyobb hangsúlyt helyezett a romák bevonására a róluk szóló döntésekbe. Már nincs olyan romaprogram Magyarországon, amelyhez ne kellene a roma önkormányzatok hozzájárulása, egyetértése – szögezte le. Kiemelte, a PAIRS-program azért is példaszerű, mert az egyes országok együttműködése, a különféle gyakorlatok közös felmérése áll a középpontjában. S mivel a máltaiak kiválóan mutatják be magukat és a munkájukat, a lehető legjobb helyre került a projekt.

 

Európában tíz-tizenkét millió cigány él, s a program jelentőségét jelzi, hogy mintegy hetven százalékuk az említett országokban. Vecsei Miklós, a szeretetszolgálat alelnöke szerint nagyon nagy baj van, mert a nyomor rengeteg embert érint, a mostani helyzetet nem lehet egykét év alatt megváltoztatni, ehhez évtizedek kellenek. Őszintén kell beszélni a problémákról – húzta alá –, hisz ha nem elemezzük ki pontosan a valóságot, rossz lesz a diagnózis, s nem tudunk majd segíteni, ez pedig bűn. Minden kutatás, tudás akkor ér valamit, ha eljut az emberig, mondta. Majd arról beszélt, hogy vannak változások, kicsik ugyan, de reménykeltők, s nem hiszik, hanem tudják, hogy a legszegényebb közösségek életét is átalakíthatják, hitet adhatnak nekik. A titok nyitja, hogy nem távolról segítenek, hanem ott vannak az emberek között. Hozzátette: nem ismernek minden módszert, eszközt, stratégiát, de tudják a helyes irányt.

Hazánk 2011 novemberében elsőként fogadta el és nyújtotta be felzárkózási stratégiáját az Európai Bizottságnak. A dokumentum tízéves programot ad a szegénységben élők segítésére, a romák társadalmi és munkaerő-piaci integrációjára. A romastratégia elfogadása után tehát a PAIRS-programmal Magyarország újra vezető szerepet tölthet be az Európai Unióban a romaintegráció útjának kijelölésében.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .