Készülődés a nemzetközi gregorián fesztiválra

Fotó:Fábián Attila

 

Az idei fesztivál fontos újdonsága lesz, hogy a székesegyház és a város több más temploma mellett a környező kisebb települések templomai is helyet adnak egy-egy koncertprogramnak.
– A gregorián ének legrégibb lejegyzett forrásait a gregorián szemiológia kutatja, amely a korabeli kódexek zenei jeleinek (neumáinak) összehasonlító elemzésével igyekszik feltárni az előadási stílust, a neumaváltozatok és a gyakorlatban történő előadás közötti összefüggéseket. E tudományos törekvés hatással van korunk gregorián stilisztikai és pedagógiai munkájára is. Ennek eredményeivel és gyakorlatával is megismerkedhetnek mindazok, akik bekapcsolódnak a fesztivál programjaiba. Az egyházzenei hagyomány továbbéltetésével kapcsolatban fontos hangsúlyozni, hogy a gregorián a Katolikus Egyház ősi lelkiségét hordozza. Dallamai főként szentírási szövegeket énekelnek meg, Isten kinyilatkoztatott üzenetét. Gregoriánt éppen ezért csak imádkozva, vagyis az Istennel való személyes kapcsolat légkörében és örömében lehet hitelesen énekelni – mondta el Varga László, a váci székesegyház karnagya, egyházmegyei zeneigazgató, az Országos Magyar Cecília Egyesület igazgatója, a Magyar Liturgikus és Egyházzenei Intézet egyházzenei referense.
Az eseménysorozat programjában – amely mindenki számára nyitott – liturgikus megszólalások, vagyis szentmiséken és zsolozsma keretében történő énekszolgálatok, ezenkívül zenetudományi előadások, valamint hangversenyek szerepelnek.
– A fesztivál fő célja, hogy minél többen megtapasztalják a gregorián ének tudományos és művészi értékét, de főként a lelkületét és lelkiségét – hangsúlyozta Varga László.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .