A keresztény kultúra továbbadásáért

Fotó: Lambert Attila

 

A díjjal a püspöki konferencia elismerését fejezi ki azért a szolgálatért, amelyet munkássága során Szekeres Erzsébet a keresztény kultúra továbbadásáért végzett.
Szekeres Erzsébet képzőművész, textilművész hitvallása az ember, az élet szeretete, amely nem csupán alkotásaiban fejeződik ki, hanem a művészi érték közvetítésén túl feladatának tekinti azt is, hogy mélyen, sokrétűen őrizze korának eseményeit, benső képességeivel rétegről rétegre, áthatóan örökítse meg történelmünket, fogalmazza meg jelenségeit.
1938. augusztus 10-én született Budapesten, de igazi otthonának Gödöllőt tartja, ahol ma is él és alkot. Szülei egyszerű földművelők voltak, a háború után három kisgyermeket neveltek Gödöllőn. A ház körül mindenkinek megvolt a maga feladata, iskola után természetes volt a gyerekek számára, hogy eleget tegyenek az otthoni kötelességeiknek.
A hatvanas években olaj- és olajpasztell képekkel próbálkozott; a textil faliképek készítése felé édesanyja bátorítására fordult. Hímzett és varrott textil faliképein a magyar népművészet motívum- és szimbólumvilágának modern átírásával kísérletezett. Munkáit itthon és külföldön több mint száz kiállításon láthatta a közönség.
1970-ben kezébe került
Kallós Zoltán balladáskönyve és Kriza János népköltési gyűjteménye, amelyek mély benyomást tettek rá, a balladák szűkszavú, megrázó tragédiái késztették a faliképek varrására. A népi gyerekdalok, mondókák, versek inspirálták, hogy meseszőnyegeket szőjön.
1988 óta tagja a Művészeti Alapnak, számos kitüntetést mondhat magáénak, idén júniusban vehette át a Magyar Örökség díjat. Négy meseszőnyegét – Égig érő fa, Kacor
király, Mesefa, Májusfa – a Magyar Posta bélyegen is kiadta. Borítékrajzon a Tündérszép
Ilona, az Árgyélus királyfi, a
Cifrapalota és a Megy a gőzös Kanizsára című alkotásai jelentek meg. Az UNICEF levelezőlapján a Bújj, bújj, zöld ág című szőnyegének reprodukciója bejárta a világot.
Szekeres Erzsébet számos alkotásában megörökítette Egyházunk szentjeit, többek között Szent László király és Árpád-házi Szent Erzsébet alakját. A művésznő a közelmúltban jelentősebb kollekciót adományozott a kalocsai Astri­ceum Érseki Múzeumnak, amely alkotások ma is megtekinthetők a gyűjteményben.
„Azt szeretném mindig elérni, hogy a képeimet szemlélők végül is mosollyal a szívükben távozzanak kiállításomról. Még akkor is, ha – mint az életben mindig – a szép mosolyba bánat is vegyül” – vallja munkásságáról Szekeres Erzsébet.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .