Gyógyító érintés

Számomra talán éppen azért kedves ez a közbeszúrt történet, mert máig megdöbbent Jézus érzékenysége, ahogy engedi magát megállítani egyetlen ember ki nem mondott, szégyellt és félelemben megélt terhe miatt. Megállítja az a számára is ismeretlen mélységű hit és bizalom, mely képes ráhangolódni és megcsapolni Jézus „erejét”! Az ő személyes Atya-kapcsolatából származó ereje magától megnyílik a hasonlóan teljes ráhagyatkozásra képes asszony számára…. Szinte kitapintható, hogy Jézus nem kíváncsiságból kérdez, hanem a testvéri mélységű hitet hordozó személy megismerésének vágyával. S a rövid párbeszéd nyilvánossága önmagában feloldja mind az asszony maradék belső félelmét, mind a gyógyulás hivatalos bejelentési kötelezettségét, hogy az érintett ismét a közösség tagja lehessen. S valóban, ez a hit egyszerre tudta meggyógyítani és megváltani az asszonyt, aki az örök gyógyulás belső békéjével távozhatott.

A folytatódó kerettörténetben Jairus hasonlóan a halál teljes kilátástalanságával szemben kell hogy állást foglaljon és higgyen. Benne a haláltól való szülői félelem áll szemben az életet ígérő hittel. Ezt a kívülálló valóban csak kinevetni képes, megérteni nemigen. S mi magunk is hányszor nevetjük ki, mondjuk szektásnak a „Talita kúm” felszólításának mára vonatkoztatott értelmezését! Pedig itt most Jézus a kezdeményező, aki megérinti a halott kislányt, s aki kész hozzánk is eljönni. A két gyógyítás személyessége, teljes odafordulása ugyanaz: közvetlen, személytől személyig tartó teljes figyelemmel ételt adat a meggyógyítottnak! Ez az az együtt érző szeretet, mellyel Isten a Szent Ignác-i megtestesülés- elmélkedésben rátekint világunkra. Ha ezt elmélkedem, akkor azt érdemes igazán megfigyelnem, ahogy Jézust megérintem, ahogy Jézus megérint… Ha erre tekintek, akkor magam is megérezhetem az erőt, ami Jézusból felém árad!

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .