Filmünnep Miskolcon

Tizenötödik alkalommal rendezik meg szeptember 14. és 23. között a Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivált. Tíz napon át gazdag programsorozat várja a hazai és a nemzetközi filmbarát közönséget, az alkotókat és a filmszakma valamennyi szereplőjét. A nagyzsűrin kívül a szokott módon több nemzetközi szervezet által delegált grémium is közreműködik az eseményen. Az Art Mozik Nemzetközi Szövetsége (CICAE) és a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége (Fipresci) mellett a Tömeg­kom­munikáció Katolikus Világszövetsége (Signis) és az Interfilm által delegált nemzetközi ökumenikus zsűri is ad át díjakat.
Az utóbbi években számos világhírű vendéget hoztak már a szervezők Miskolcra. Idén a fesztivál nagyzsűrijének elnöke Krzysztof Zanussi lengyel filmrendező lesz. Hosszú és rendkívül sikeres pályafutása során elnyerte többek között a Velencei Filmfesztivál fődíját, az Arany Oroszlánt, a Zsűri díját Cannes-ban, jelölték Golden Globe-díjra, és megkapta a Locarnói Filmfesztivál fődíját, az Arany Leopárdot is. Zanussi az európai és az egyetemes filmművészet egyik legfontosabb alakja. A legendás lengyel alkotót az egyik legintellektuálisabb, legműveltebb, legtisztábban fogalmazó, legfelkészültebb és legtöbb nyelven beszélő filmrendezőként tartják számon a világon. Hősei az aktuális kortól és társadalomtól független tiszta, erkölcsös, teljes élet lehetőségét keresik, többnyire Közép-Európa történelmi és politikai viharaiban. Zanussi olyan filmekkel vált világhírűvé, mint a Védőszínek, az Illumináció, a Spirál, az Imperatívusz, A nyugodt nap éve, vagy a Szent II. János Pál pápa életének korai szakaszát bemutató Egy távoli országból. Tudható, hogy a rendező kifejezetten jó személyes kapcsolatot ápolt Karol Wojtyłával már a későbbi pápa lengyelországi szolgálata idején is, később pedig kulturális tanácsadóként segítette szentszéki munkáját. Három remekművének vetítésével (Védőszínek, A nyugodt Nap éve, Konstans), mesterkurzussal és életműdíjjal tiszteleg Krzysztof Zanussi előtt a miskolci fesztivál.
A CineFest eddig az egyetlen hazai fesztivál, amelyen nemzetközi ökumenikus zsűri is értékeli a filmeket. A két protestáns és két katolikus tagból álló grémium a szakmai kiválóság mellett az alapvető emberi értékek és a keresztény tanítás szempontjait is figyelembe veszi a díj odaítélésénél. A világ legrangosabb filmfesztiváljain (Cannes, Berlin, Velence, Locarno) működnek ökumenikus és vallásközi zsűrik, a katolikus újságírók világszövetsége, a Signis világszerte több mint harminc fesztiválra delegál zsűritagokat. Idén Miskolcon a nemzetközi ökumenikus zsűri tagja lesz Mariola Marczak professzor Lengyelországból, Jes Nysten lu­te­ránus lelkész Dániából, Rácsok Gabriella, a Sárospataki Református Teológiai Akadémia docense és Csabai Attila vágó, a Színház- és Filmművészeti Egyetem meghívott oktatója.
A fesztivál nagyjátékfilmes programjában tizenkilenc alkotás versenyez az elismerésekért. Dán, kazah, cseh, amerikai, koreai, szerb, angol, norvég, kínai, szlovén és más produkciók mellett két magyar film is látható lesz a programban. Szilágyi Zsófia Egy nap című drámája egy háromgyermekes háziasszony mindennapi küzdelmeit és kitartását viszi vászonra. A film világpremierje Cannes-ban volt, ahonnan a nemzetközi kritikusok Fipresci-díjával tért haza az elsőfilmes rendező. Nemes Jeles László második nagyjátékfilmje, a Napszállta, amely az I. világháború előtti utolsó békés napok Budapestjén játszódik, Velence és Torontó után érkezik Miskolcra, ahol első ízben láthatja a hazai közönség.
A színes versenyprogramban szerepel további két magyar vonatkozású alkotás is. A szervezők hagyományosan idén is elhozzák a fesztiválra a tengerentúli független produkciók legjavát. Ezek között van a magyar származású Nicholas Gyeney A legmélyebb pont című metadrámája, amely azt az élethelyzetet mutatja be, amikor egy csapat filmes úgy érzi, hiába próbálkozik, nem jön a várva várt áttörés. Németországból érkezik Lars Kraume A néma forradalom című alkotása, amely 1956-ban, az NDK-ban történt eseményeket dolgoz fel. Egy gimnáziumi osztály tanulói a magyar forradalom iránti szolidaritásuk kifejezéseképpen egyperces néma csenddel tisztelegnek a mártírok előtt. Gyaníthatóan a diákoknak és a hatóságoknak sem volt tudomásuk a gyerekek magyar kortársainak hasonló akciójáról, de a rendszer öröknek hitt „megbízhatóságát” jól mutatja, hogy a következmények mindkét országban hasonlatosak voltak.
Nagyjátékfilmeken túl a fesztiválon láthatók lesznek még dokumentumfilmek, animációs filmek és kisjátékfilmek is, melyek ugyancsak széles nemzetközi áttekintést nyújtanak. A versenyfilmek mellett számos információs vetítés és szakmai program is várja a filmbarátokat Miskolcon.

(További részletek: www.­cine­fest.hu)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .