Egy nyomozás története

A tudomány állításaival hasonlóképpen vagyunk. A felfedezések közül talán ezért is tarthat számot kiemelt érdeklődésre, ha egy régészeti lelet végre bebizonyít valamit. Vagy valaminek az ellenkezőjét. Michael Hesemann Az első pápa című könyve a Péter apostollal kapcsolatos régészeti nyomokat, emlékeket veszi sorra. A szerző munkájában közreműködött Eva-Maria Jung-Inglessis, aki maga is tanúja volt annak, amikor az apostol sírját felfedezték.

Szent Péter életével kapcsolatban természetesen az evangéliumok az elsődleges forrásaink, amelyek többször említik, mint a többi apostolt együttvéve. A szerző e híradások alapján igyekszik végigkövetni azokat az eseményeket, melyeknek Péter a résztvevőjük volt. Nemcsak a fontos, hanem a pusztán érdekes részletekre is kitér: hol ülhetett Péter az utolsó vacsorán, miért vágta le a főpap szolgájának fülét? és erről miért csak János tudósít?, hogyan szabadult ki Heródes Agrippa börtönéből? Hesemann mindezeket összeveti a korabeli írott forrásokkal: Josephus Flavius, Egeria vagy éppen az apokrifek leírásaival.

Vermes Géza azzal szerzett hírnevet, hogy a történettudomány segítségével próbálta cáfolni a bibliai szövegek igazát. Ha a szentírásitól eltérő lehetőség kínálkozott számára egy esemény magyarázatára, akkor szerinte biztosan annak volt igaza. Hesemann felfogása gyökeresen más. Szerinte, ha a hagyomány például Péter házának tulajdonít egy helyet, és ez nem mond ellent a forrásoknak, akkor el kell fogadni, akkor is, ha a régészek ennek semmi konkrét nyomát nem találják. Ugyanis miért ne lehetne hitelesnek tartani az evangéliumokat vagy a keresztény tradíció későbbi megnyilvánulásait? A régészet ebben az esetben az egyik, de nem kizárólagos eszköze a múlt feltárásának.

Azt az állítást, miszerint Szent Péter sírja a Vatikán területén van, már a II. századtól dokumentumok igazolják. Az évszázadok során azonban feledésbe merült, hogy pontosan hol is található. Ennek kalandos újrafelfedezését igen érdekfeszítően írja le a szerző. Az olvasó úgy érezheti, maga is ott van e fontos eseménynél. De igazi meglepetéssel is szolgál a könyv. A szerző a koponyaereklyék felhasználásával, szakemberek segítségével megalkotta Szent Péter feltételezett digitális arcképét.

Ez a kötet talán a legátfogóbb, amelyet a magyar olvasó kezébe vehet a galileai halászról, akire Jézus Krisztus az egyházát bízta.

(Michael Hesemann: Az első pápa. Szent István Társulat, Budapest, 2011)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .