Dísztök, sütőtök

 

Léteznek felfutó tökfajok, amelyek ha kerítést, házfalat, pergolát éreznek maguk mögött, egy-két hónap alatt teljesen beborítják. Ezek közé tartozik a lopótök. Régen hébérként használták, bort szívtak ki vele a hordóból, manapság virágtartó vagy madáretető, -fészkelő készíthető belőle. De említhetjük az ikertök korsószerű termését vagy a szivacstököt (Luffa aegyptica), amely a fürdőszobában igen hasznos. A héj alatt ugyanis sűrű rostszövet található, amely – miután kiáztatták belőle a terméshúst és a magvakat – praktikus mosdószivaccsá válik.

A sütni való tökök közül hamar népszerűvé vált a sonkatök (Cucurbita pepo). Létezik fehér és narancsvörös húsú fajtája egyaránt. Méretben a pálmát a sütőtök (Cucurbita maxima) viszi el az évente rendezett tökfesztiválokon. A tökféléket tavaszi magvetéssel szaporítjuk.

Köztudott, hogy a tökmag sok olajat tartalmaz (30–50 százalék), amellyel különböző betegségeket gyógyítanak, sőt, a kínaiak szerint meghosszabbítja az életet. A tök húsában jelentős mennyiségű ásványi anyagot (kalciumot, vasat és foszfort), valamint B1-, B2- és C- vitamint találunk.

Sütőtökleves

Pirítsunk hagymát vajon vagy olívaolajon, majd adjunk hozzá kockákra vágott sütőtököt és egy kanál vegetát. Kevés vizet hozzáöntve a tököt addig pároljuk, míg megpuhul. Ekkor törjük át szűrőn, vagy mixerben keverjük pépesre. Öntsük fel húslével (húsleveskockából is készíthetjük). Sózzuk, borsozzuk, reszeljünk bele kevés szerecsendiót.

Végül vegyük le a tűzről, és keverjünk hozzá 2 dl főzőtejszínt meg két evőkanál szójaszószt. Csészében tálaljuk, megszórjuk pirított tökmaggal, és díszítésként vékonyan rácsurgatunk egy kevés tökmagolajat. Mesés!

Szólj hozzá!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.