Az eszmény és az ember

Művei nemzedékek számára szolgáltak lelki, szellemi táplálékul. Prohászka gondolatai mindmáig időszerűek – hangsúlyozta a püspök utódja, Spányi Antal. Hitét mélyen megélő, hiteles emberként képes volt egész szeretetével embertársai felé fordulni. Őszintén érdekelte a másik ember véleménye. Az imádságban, az elmélkedésben és minden tevékenységében megnyilvánuló hitének tisztasága követendő példa lehet a mai ember számára is. Nevét gyakran felhasználták, s ma is felhasználják rövid távú, önző érdekek igazolására, ezért meg kell védenünk őt az egyoldalú, beszűkült ítéletektől – emelte ki a püspök.

Szentbeszédében Török József professzor felhívta a figyelmet arra, hogy amikor a magyar történelem egyik legnagyobb hatású személyiségére emlékezünk, akkor egyúttal fohászkodjunk boldoggá avatásáért is.


A szeminárium dísztermében megtartott tudományos konferencián Szabó Ferenc jezsuita szerzetes előadásában az érdeklődők betekintést nyerhettek Prohászka szellemi örökségének egy szeletébe, a szemináriumi punkták – a napi elmélkedési pontok – megszületésétől az evangéliumról szóló elmélkedések kiadásáig.

A felkért másik előadó, Mózessy Gergely a püspök munkáit megcsonkító cenzúrák történetét tekintette át. Úgy fogalmazott: „A Prohászka-életmű története a szüntelen cenzúrák története.” Előadása lezárásaképpen a Székesfehérvári egyházmegye négy évvel ezelőtti nyilatkozatából olvasott fel néhány gondolatot arról, hogy miben tekintik követendőnek a püspök életművét: „Az emberért élő püspök volt, aki magát és mindenét szétosztotta a leginkább rászorulóknak, aki jó kapcsolatot ápolt a különböző vallású és felfogású emberekkel, aki szociális érzékenységben messze megelőzte korát. Azt a főpapot látjuk benne, aki követendő eszménnyé vált életével, elmélyült istenkeresésével, Isten Igéjének bölcs hirdetésével. Krisztus követése számára mindenek felett állt, így tudta az őt ért támadások kereszttüzében is hűségesen és szeretettel szolgálni egyházát és hazáját (…).”

Az emléknap végén a résztvevők megkoszorúzták a szeminárium kertjében elhelyezett Prohászka-mellszobrot, majd imát mondtak a püspök mielőbbi boldoggá avatásáért.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .