Az erkölcsi érték üzleti érték

A rendezvényen a testület vezetője, Peter Turkson kardinális vállalta a részvételt. A további előadók között szerepel többek között Héjj Tibor üzletember, a társadalmi felelősségvállalás elkötelezett híve, aki a vállalati értékteremtésről beszél. Kruchina Johanna ügyvezető a közösségért érzett felelősség fontosságáról vall, és Lőrincz György egri borász is megosztja gondolatait a résztvevőkkel – pincészetük jelmondata: „Törekszünk a jónak gyakorlására.” A Magyar Bankszövetség képviseletében Kovács Levente szól a példamutatás szerepéről a pénz világában, Beke Zoltán ügyvezető pedig A szeretet a vezetésben címmel tart előadást, saját tapasztalataira támaszkodva.

A konferencia hazai fő szervezője, a Keresztény Értékmegőrző Egyesület (KÉRME) az elmúlt években nevéből és küldetéséből adódóan is több alkalommal foglalkozott a fenntarthatósággal, a társadalmi igazságossággal, a társadalmi felelősségvállalással, illetve az ezekhez kapcsolódó vezetői felelősséggel és tevékenységekkel. Az egyesület tavasszal megtartott programalkotó fórumán (Értékmegőrző Közös Gondolkodás) döntött arról, hogy szerepet vállal az egyház társadalmi tanításának hirdetésében, és útjára indítja az Értékek értéke elnevezésű programot.


Az erkölcsi értékek üzleti értéke – röviden: Értékek értéke – program egy hároméves eseménysorozat, amely az elhúzódó gazdasági válság által felvetett kérdésekre a keresztény értékrend alapján megfogalmazott válaszokat kívánja bevezetni a köztudatba. A programot Csébfalvi János, az UNIAPAC közép- és kelet-európai alelnöke mutatja be az érdeklődőknek.

Az eseménysorozattal az egyesület célja, hogy széles körben megismertesse Az egyház társadalmi tanításának kompendiumában összefoglalt gondolatokat. A célközönséget elsősorban a vállalkozások vezetői, illetve tulajdonosai, valamint a civilszervezetek képviselői jelentik – őket hívják, hogy akár „cselekvő tanúságtevőkként” is vállalják a program támogatását, és munkájuk során napi döntéseikben, illetve környezetük alakításával igyekezzenek minél teljesebben megvalósítani azokat a tanításokat és irányelveket, amelyeket az Igazságosság és Béke Pápai Tanácsa által kiadott Az üzleti vezető hivatása című dokumentum üzenetként megfogalmaz. A program megvalósításán keresztül a szervezők egyebek mellett azt szeretnék elérni, hogy a formális, úgynevezett vállalati felelősségvállalás helyett, illetve mellett a vállalkozások mindennapi működése során a profitszerzésen túl kapjon szerepet a valós társadalmi és fogyasztói igények kiszolgálására való törekvés, a közjó szolgálata.

A programban részt vevő üzleti vezetők egy-egy, számukra fontos téma mentén munkacsoportokba szerveződve, de önállóan megismerik és befogadják az említett tanulmányok gondolatait. Felmérik munkahelyük, vállalkozásuk helyzetét a társadalmi tanítás alapelveinek tükrében, majd a saját környezetükben megvalósítandó konkrét célokat tűznek maguk elé, és eredményeiket (illetve esetleges kudarcaikat) tanúságtétel formájában is megosztják egymással: elmondják, mi mindent tettek a program jegyében, hová jutottak, milyen nehézségekkel szembesültek, és milyen hasznosítható tapasztalatokat szereztek. A program jelmondata: TUDD, TEDD és MONDD! Az eseménysorozat megvalósítását a KÉRME tagsága adományaival, a katolikus egyház könyvkiadásra szánt támogatással, a Konrad-Adenauer-Stiftung az idei konferenciára felajánlott támogatásával, a KÉRME testvérszervezetei pedig adományok felajánlásával segítik.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .