Amikor apa vagy anya iszik

A szenvedélybetegség arra készteti az embert, hogy többet gondoljon az alkoholra, mint másra. Emiatt sokszor olyasmit tesz, amit soha nem tenne, ha egészsége lenne, s amiről tudja, hogy fájdalmat okoz környezetének és neki is. Később gyakran maga is szenved ettől, ezért megpróbálja valahogyan helyrehozni tettei következményeit.

 

Aggódsz édesapád vagy édesanyád miatt, aki túl sok alkoholt fogyaszt?

Az az érzésed, hogy már nem is vagytok igazi család?

Sokszor vagy szomorú?

Nehezedre esik kikapcsolódni és örülni?

Szégyelled meghívni magadhoz a barátodat?

Azt érzed, hogy te is hibás vagy mindezért?


Nem kell ezt érezned! Ez nem a te hibád! Egyedül nem tudod irányítani a helyzetet. Nem tudod kigyógyítani betegségükből a szüleidet.
Ha alkoholbeteg szülővel élsz együtt, természetes, hogy néha egyedül érzed magad és félsz. Az ember összezavarodik, ha a szenvedélybetegség okozta helyzetet utálja, közben pedig a szülőjét szereti. Minden ember érzi ezt a zavarodottságot, ha két ellentétes érzés egyszerre munkálkodik benne.

 

Te is ismered ezt az állapotot?

Teljesen mindegy, hogy szereted-e a szüleidet, vagy dühöt érzel irántuk. Egyáltalán nem te vagy a hibás azért, ha valaki túl sokat iszik. Ezt te nem is tudod befolyásolni.

És még valami. A szüleid még mindig szeretnek téged, akkor is, ha az alkohol miatt ezt nem is tudják kimutatni.
Nem vagy egyedül!

Ne hidd, hogy az egész világon csak te küzdesz ezzel a problémával, s ezért senki sem tud segíteni neked. Sok-sok gyermek él a tiédhez hasonló helyzetben, és fontos, hogy ezt ki lehessen mondani. A legtöbben titokban tartják, hogy alkoholproblémákkal küszködnek, de tény, hogy sok millió gyermek él együtt alkoholbeteg szülőkkel. Sok fiatalkorú érzi magát hibásnak, szégyelli magát, ha valamelyik szülője már megint berúgott. Ez a helyzet nagyon megviseli a gyerekeket. Szomorúak és elkeseredettek, mert gyakran kell csalódniuk, és nem tudják, hogy miért. Sokszor pedig egyszerűen csak tehetetlennek érzik magukat, hiszen nem tudják, hogyan tovább, és nem bíznak magukban, mert nem tudják megváltoztatni az otthoni helyzetet.

Ha valakivel beszélgetni szeretnél erről, de senkit sem ismersz, akivel megoszthatod a gondjaidat, akkor itt olyan emberek telefonszámát és e-mail címét találod meg, akik érted vannak, és akik segíthetnek neked.

Magyar Máltai Szeretetszolgálat
Fogadó Pszichoszociális Szolgálat

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .