„A gyógyulás és a megújulás felé”

A Pápai Gergely Egyetem által szervezett konferencián főpásztorok és szerzetesi elöljárók a gyermekek és a sebezhető felnőttek védelmét szem előtt tartva kívánnak teljes körű választ adni a kérdésre. A szimpóziumot követően Münchenben beindítanak egy számítógépes hálózaton elérhető képzőközpontot, amely három éven át működik majd több intézmény bevonásával.

A Gergely Egyetem pszichológiai intézetéhez tartozó gyermekvédelmi központ igazgatójának Hubert Liebhardt professzort nevezték ki, aki a Gergely Egyetem meghívott tanára, valamint az ulmi egyetem professzora. A központ három évre elegendő pénzügyi forrással rendelkezik. Ez idő alatt gyakorlati példákkal és tanácsokkal járulnak hozzá helyi struktúrák megteremtéséhez, amelyek feladata, hogy gyors és hatékony eljárásokkal válaszoljanak minden visszaélésre vonatkozó vádra. A központ a szimpózium befejezésekor kezdi meg működését.

A konferencián száztíz püspöki konferencia küldöttei vesznek részt, valamint harminc szerzetesrend legfőbb elöljárói. A magyar egyházat Ternyák Csaba egri érsek képviseli. A kezdeményezést támogatja számos vatikáni kongregáció és az államtitkárság is.
Az összejövetel válasz arra a körlevélre, amelyet a Hittani Kongregáció küldött szét 2011-ben minden püspöki konferenciának. Arra kérték a világ összes egyházmegyéjét, hogy egy éven belül dolgozzanak ki megfelelő irányelveket a szexuális visszaélések kezelésére. A szimpózium alapvető szerepet játszik abban, hogy a püspökök és a szerzetesi elöljárók teljes körű és következetes választ adhassanak a jelenségre. A konferenciát William Levada bíboros, a Hittani Kongregáció prefektusa nyitja meg, a kongregáció ugyanis különösen tevékeny szerepet játszott a program összeállításában. A találkozó egyben katalizátorként hat majd az egyházon belül mások meghallgatása és a gyógyítás kultúrájának fejlődésére – olvassuk a szimpóziumról kiadott sajtóközleményben.

Az előadók között lesz Marie Collins Írországból, aki harmincöt éve házas és egy fiúgyermek édesanyja. Kislánykorában, kórházi tartózkodása idején vált szexuális visszaélés áldozatává. Évek óta küzd a gyermekek védelméért és a papság képviselői által elkövetett visszaélések kárvallottjainak igazságáért. Részt vett annak a bűnbánati liturgiának a kidolgozásában is, amelyet 2011. február 20-án Dublinban Diarmuid Martin, a város érseke mutatott be Sean O’Malley bíboros, bostoni érsek, írországi apostoli vizitátor jelenlétében a papok és szerzetesek által elkövetett szexuális visszaélések kiengeszteléséért. Marie Collins a konferencián beszámol arról, milyen fontos az áldozatok meghallgatása, és tanácsot ad arra vonatkozóan, hogyan lehet elősegíteni a pozitív változást.

A találkozó részletes programja megtalálható a www. thr.unigre.it honlapon. (VR)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .